Реклама / Ads
6| 5247 |09.06.2008 НОВИНИ

Николай Василев натиснат да съкращава още чиновници

.
Хиляди чиновници ще бъдат съкратени от работа в следващите дни. В много случаи става дума за живи хора, но ще има и съкратени незаети бройки. Това призна по БНР министърът на държавната администрация Николай Василев.
 
Според Закона за държавния бюджет крайният срок за съкращенията е 30 юни. Все още обаче периодът не е приключил и е възможно процесът да се проточи, уточни Василев. Той не отрече, че има забавяне в съкращенията в администрацията. Натискът от ЕС обаче се засилва.

"Повечето главни секретари на министерства и на други административни структури и главни счетоводители са забелязали още от края на миналата година, че който не извърши съкращения, в някои случаи, няма да може да реализира никакво увеличение на заплатите през тази година", подчерта Василев. По думите му ще има ведомства, където не само че няма да има увеличение, но няма да стигнат и парите за сегашните заплати.
Със 7155 души е олекнала администрацията досега, каза още министърът. Той прогнозира, че много скоро бройката ще достигне 10 хиляди души спрямо 2005 г.
Преди дни стана ясно, че министърът ще затяга реда във ведомството си. От есента всички чиновници ще бъдат задължени да спазват определени правила за поведение и стандарти, по които да се представят в публичното пространство. Освен уеднаквяване на интернет сайтовете им ще трябва да се съобразят и с общи правила за писане на документи, визитни картички, реклама. Ще има и нещо като устав за корпоративно поведение. Всичко това е част от проект за създаване на модерна и унифицирана визия на българската държавна администрация, поверен на консорциум "Ай Би Ес Норма". Стойността на проекта е 795 000 лв. без ДДС, а парите са по оперативна програма "Административен капацитет".
nik-vas.jpg Малко над 1 млн. лв. ще струва системата за електронни разплащания при предоставяне на електронни услуги. Проектът също е по оперативната програма и е даден на „Дата Макс" АД, което предизвика известни дискусии. От октомври гражданите, притежатели на електронен подпис, ще имат възможност да правят справка за всички свои задължения към държавата - данъци, такси, глоби от КАТ. Те ще могат да се погасяват по интернет. По мрежата вече ще се вади свидетелство за съдимост и ще се плащат дължимите такси, обясни Николай Василев.

Василев обаче не казва нищо за разразилия се скандал, свързан с внедряването от страна на Министерството на държавната администрация проект за сертифициране на 100 общини и областни администрации продължава. Проблемът дойде от факта, че  много компетентни в тази област експерти съзряха непосилни цели и нереални срокове за изпълнение на задачите. Според представители на европейски институции, каквато е Европейската Организация по Акредитация този проект (модернизиране на държавния апарат и пр.), при условията и сроковете, които са дефинирани и като се има предвид и ниската първоначална подготовка по системи за управление на държавните и общински служители ще бъде обречен на провал.
Лошото е обаче, че въпреки изразените притеснения относно проекта Николай Василев не дава обяснения за истинското положение. Това съответно води до задълбочаване на проблема.
Във връзка с тези събития Иван Савов - представител на Европейската федерация на асоциациите на сертифициращите организации и член на Техническия комитет на Международния акредитационен форум изпрати отворено писмо до министър-председателя Сергей Станишев, зам.-министър председателя Меглена Плугчиева, министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, министъра на МДААР Николай Василев, председателя на комисията по европейските въпроси към НС Младен Червеняков, ръководителя на представителството на ЕК в България. Очаква се и писмо с официалната позиция на Лоренцо Тионе, председател на Европейската Организация по Акредитация. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7952 |25.05.2008 Прокуратурата плаши Ангел Василев с ново дело, за да не съди държавата? . 0| 4970 |22.05.2008 Бойното кръщение на министър Николай Цонев ще е в Афганистан . 8| 6204 |29.04.2008 Съкращават зам.- министри и зам.- областни управители . 3| 5601 |29.03.2008 Н. Василев: Не мърдаме в областта на корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads