Реклама / Ads
0| 4523 |02.03.2022 НОВИНИ

Николай Василев: Русия ще го закъса много здраво

.
Николай Василев Източник: стопкадър, bTV
Ясно е, че всички ще страдат, но Русия не може да преживее без американски долари, докато Европа ще се справи без руския газ. Русия ще закъса много здраво, а Западът ще оцелее икономически. Със сигурност ще се намери начин да се диверсифицират доставките на газ. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV икономистът Николай Василев.
 

„От 2014 година до 2021 година Русия не е забогатяла, а напротив – обедняла е. Ръстът на икономиката е паднал с близо 40% за тези години. Рублата буквално губи всеки ден стойността си. Акциите на руски компании падат главоломно – от 22-23 долара за акция преди дни в момента са паднали до няколко цента. Акциите на „Газпром“ са паднали с над 90%. Всичко това се дължи на санкциите. Никога досега светът не се е обединявал срещу една държава по този начин“, обясни той.

 

„За България е хубаво, че е голям производител и износител на ток, зърно, пшеница. България ще се справи. Много е вероятно в най-скоро време целият свят да откаже да дава долари на Русия. Това ще доведе до крах в РФ. В един момент ще се окаже, че там няма да има не само пари за танкове, но и за пенсии. Всичките санкции ще доведат до загуби за над един трилион долара“, прогнозира Василев.

 

„Последните години живеехме в добри времена. Говоря не само за България, но и за целия свят. Сега изведнъж се струпаха кризи, война, санкции, а ние продължаваме да харчим безогледно. Според мен в добрите години трябваше да спестяваме, за да може, когато дойдат такива тежки времена, да има откъде да взимаме. Последните 30 години бюджетът за армията беше малък и буквално проспахме модернизацията на армията“, коментира още той.

 

„Късогледо разчитаме на едно розово бъдеще, че няма да има абсолютно никаква криза. И дори в тези „розови времена“ харчим рекордно, според мен прахоснически, и допускаме дефицити, които са най-рекордни в последните десетилетия“, отбеляза обаче Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19042 |02.03.2022 Телеканал ”Настоящее время”: Руски войници се предават в плен, много бягат към границите с Беларус и Русия . 0| 3765 |02.03.2022 Проф. Недялков: Целта на Русия е цялата Украйна. Трябва да предложим преговори на българска територия . 0| 3452 |02.03.2022 Втори опит: Русия и Украйна сядат на масата за преговори вероятно утре сутрин в Беловежката гора . 0| 2950 |02.03.2022 Навални призова за ежедневни антивоенни протести в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads