Реклама / Ads
0| 2934 |23.03.2022 НОВИНИ

Петър Иванов: Всяка капка гориво от Русия се превръща в бомба

.
Петър Иванов Източник: БГНЕС
Всяка капка гориво, която ние използваме от Русия, се превръща в бомба, която пада върху главите на тези майки и деца, които се спасяват от тази война. Това заяви пред БНР Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара.
 

„В Украйна се води война не само за нейната независимост, но и за демокрацията като цяло. Европа през последните 30 години се направи изключително зависима от руските енергийни доставки. България е дори още по-зависима. Говорим за едно поколение политици, което направи това“, обясни той.

 

Според него санкциите са неизбежни и това ще има отражение върху икономиката.

 

„Санкциите отиват натам да не се ползват енергийни източници от Русия“, изтъкна Петър Иванов.

 

„Самите руснаци, дори таксиметровите шофьори на летището  „Шереметиево“ казват – докато има какво да се помпа от недрата на земята, тази държава съществува, когато свърши, дотук сме“, добави той.

 

„След като в ЕС видяха, че механизмът с общата поръчка работи, няма причина с нефта и газа да не се действа, както с ваксините. Което е изход в тази ситуация, защото недостиг ще има. ЕС заедно е най-голямата икономика в света. Ако се направи такава поръчка, цените на газа ще се успокоят“, отбеляза Петър Иванов.

 

Той прогнозира, че ще има борба за суровини.

 

„Нещата не са добре в цяла Европа и няма как това да не се отрази и на българското производство. Ние имаме и тежка индустрия, която зависи от газа, след скока в началото на годината на електричеството, виждате какви са резултатите. Стойността на продукцията се оскъпява и колкото и да е все още евтина работната ръка в България, ние ставаме доста неконкурентноспособни“, коментира още Иванов.

 

Според него Русия е планирана тази агресия много отдавна. „За всички нас това трябва да е урок и да не влизаме неподготвени в следващата зима“, изтъкна още Иванов. 

 

„Отношенията между Европа и САЩ бяха доста охладнели през изминалите 10 години“, отбеляза той.

 

По думите му положителното в тази война е, че Европа е разбрала, че не може без САЩ, както и обратното.

 

Иванов очаква да се работи за преодоляването на протекционистичните мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4354 |21.03.2022 Петър Чолаков: Не е важно какво ще каже Рашков или Борисов, а какво ще каже Лаура Кьовеши . 0| 4617 |19.03.2022 Христо Иванов: Да даваме 300 млн. на Путин не ни ли прави част от войната? А бронежилетки за Украйна... . 0| 3308 |19.03.2022 Андрей Гюров от ПП: Прокуратурата доказа, че ще саботира всякакви действия срещу корупцията . 0| 5025 |19.03.2022 Христо Иванов: Прокуратурата замита под килима отговорността на ГЕРБ, има двоен стандарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads