Реклама / Ads
2| 3007 |24.01.2022 НОВИНИ

НИМХ пита премиера защо го прехвърля към МОСВ

.
Източник: БГНЕС
Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) зададоха няколко въпроса към премиера Кирил Петков с открито писмо. Те питат защо правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН.
 

"Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ? Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област? Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване?", питат синоптиците.

 

Работещите в НИМХ питат още дали са ясни на Петков действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация със 132-годишна история от Министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти.

"Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?", пише още в писмото.

 

"Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях? Чий е този „пропуск“, питат още от НИМХ.

 

Експертите на Института настояват за среща, на която да бъде обсъден въпроса и необходимостта от прехвърляне на института към екоминистерството, както и да се даде яснота за начина, по който ще се финансира занапред работата на учените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3474 |21.01.2022 Депутатите изслушват премиера Петков и десет министри . 6| 3056 |17.01.2022 Прокуатурата се разсърди и на премиера. Работила по сигналите за язовирите . 10| 3322 |17.01.2022 Синдиците в МВР недоволни от реформите. Искат среща с премиера Петков . 7| 3152 |17.01.2022 Шефът на тотото оставя дружеството с 50 млн. капитал и чака уволнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads