Реклама / Ads
7| 4251 |18.11.2015 НОВИНИ

Нинова: Бюджетът за 2016 г. е антинароден и в полза на малцина, приближени до властта

.
„Това е бюджет на взимането – взимате от бедни и социално слаби хора, за да изхарчите 2,4 млрд. лв. неизвестно за какво или да ги платите на избрани и приближени до властта фирми, защото увеличавате капиталовите разходи с нечуваната сума от над 2 млрд. лв. Бюджетът е висша форма на правене на политика, а този е антинароден, в полза на малцина”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.
 

Тя посочи разминаването между думи и дела, което нарече политическо лицемерие. „Според управляващите демографският въпрос, безработицата и състоянието на пенсионната система са три от най-важните проблеми в държавата на думи, а на дела те не можаха да съберат кворум в комисията, за да се приеме този законопроект. Не събраха кворум, за да влезе в зала зам.-министър, а самият министър изобщо отсъства от този дебат”, допълни тя.

 

Според нея, този бюджет дори не запазва статуквото, а отнема от майки, работещи и осигуряващи се за безработица или пенсия.

Като първа тема Нинова посочи демографския проблем, по който всички демонстрират загриженост и твърдят, че спешно трябва да се вземат мерки, защото нацията се топи. „През бюджета на ДОО могат да се вземат конкретни мерки поне да се забави този процес. Тук е обратното - не само не се взимат, а се отнема от майките, защото обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години се запазва в размер от 340 лв. - нивото му от 2014 г., при положение, че се вдига минималната работна заплата на 420 лв. и бъдещите майки ще внасят по-големи осигуровки. Вземате от тях в повече 8.5 млн. лв.”, поясни тя. Нинова подчерта, че се запазва минималният размер за обезщетение при безработица от 7,20 лв. „Хората ще внасят повече в размер на 2.5 млн. лв, но ще получават същите 7,20 лева”, каза още тя.

 

Нинова засегна и Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на фирми, където според нея няма никакво движение. „А натрупаните там пари се държат на депозит, олихвяват се и държавата прибира в бюджета тези лихви. Взимате от работодателите, но не променяте нищо при работниците”, коментира народният представител.

„Що се отнася до пенсионерите, сегашни и бъдещи – социалната пенсия се увеличава с 2 лв., а минималната с 4 лв.”, поясни Корнелия Нинова. По нейните думи с пенсия под прага на бедност остават 1,5 млн. български пенсионери. „Относно бъдещите пенсионери, от тях взимате две вноски в повече, защото им вдигате стажа и възрастта за пенсионирате за 2016 г., но това не им гарантира по-висока пенсия”, каза още Нинова.

 

"Какво стана с успешната пенсионна реформа?", попита тя и поясни, че дефицитът в НОИ за 2016 г. вместо да намалява от увеличения стаж и възраст,  расте. "Няма увеличение на настоящите пенсии, освен с 3 лв. по Швейцарското правило, а обещаната пенсия от 1200 лв. изглежда все по–непостижима", заключи Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5022 |18.11.2015 Емил Райнов: Бюджетът на Здравната каса е провал на управляващите . 1| 4148 |18.11.2015 Ж. Бойчев: Бюджетът за 2016 г. генерира дефицити в здравната система . 1| 5461 |13.11.2015 Мерджанов: Защо бюджетът на НСО се увеличава с 2 млн . лв ?! . 30| 5798 |13.11.2015 К. Нинова: "Борисов 2" ни води към катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads