Реклама / Ads
0| 2839 |22.07.2022 НОВИНИ

Нинова готова да държи мандата, колкото е нужно. Иска депутатите да приемат законите, но настоя за списък по дати

.
Корнелия Нинова готова да държи мандата, колкото е необходимо. Лидерката на левицата обаче поиска депутатите да кажат колко време им е нужно да работят, за да им “осигурят спокойствие” и списък по дати със законите, които трябва да бъдат приети. Нинова настоя още депутатите да приемат, че няма да излизат в лятна ваканция.
 

“Това залата трябва да го реши. Да работят на извънредни заседания, ако трябва. Да се тушират его, лични емоции и напрежения. Разум, спокойствие и хладнокръвие трябват, за да решим въпросите”, посочи още Нинова. 

 

"Държането или връщането на мандата зависи от работата в пленарната зала. Депутатите да кажат колко време им е необходимо да робтят в парламента. Трябва да има ясен график - кога и какви закони ще се приемат в НС - избор на нов шеф на КЕВР, КПКОНПИ и прочее.


Нинова поиска още ясни срокове, обявявайки, че има мнозинство около управленската програма. Срещата с парламентарните групи на ПП, ДБ, ИТН и БСП ще се състои от 11 ч. в председателския кабинет след като приключи гласуването на правилата за избор на шеф на КПКОНПИ.

 

Повод за исканията на Корнелия Нинова е "новата ситуация" около решението на КС за обявяване избора на Станислав Тодоров за противоконституционен и невъзможността да бъдат определени цените на газа, електроенергията, както и втората тарифа за енергийно бедните.

 

Нинова обаче посочи, че не може 4 седмици третият мандат да се държи в ръцете на левицата. Лидерката на левицата поиска спешна среща с ПП, ИТН и ДБ.

 

“Искам среща с ръководствата на групите на 4-те партии, които са в преговори. Би било супер неразумно да държим мандата 4 седмици време. Искам да говорим за график, извънредни заседания и да определят колко време работим. Не може да държим мандата безкрайно. Не е морално“, подчерта лидерът на БСП.

 

ФрогНюз припомня, че до политическите трусове се стигна след оттеглянето на “Има такъв народ” от управляващата коалиция и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а държавният глава покани партиите в 47-мото Народно събрание на нов кръг от консултации в опит да се излъчи правителство в рамките на този парламент.


Те обаче се оказаха не особено успешни. След консултациите при държавния глава и връчения първи мандат на ПП кабинет не успя да се състави, тъй като партията на Кирил Петков и Асен Василев не успя да събере необходимата подкрепа. Депутатите, готови на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от ПП. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат веднага, без да бъде реализиран. От партията на Борисов дадоха тази заявка още в началото.


Така се стигна до нов кръг от консултации, преди връчването на третия мандат, който бе даден на левицата.

 

БСП получиха третия мандат и респективно - последният шанс за излъчване на правителство в рамките на този парламент. На първите разговори от БСП, ПП, ДБ и ИТН обсъдиха програмата, изготвена още преди седмици при връчения на “Продължаваме промяната” първи мандат. От ИТН вече посочиха, че тя до голяма степен се припокрива с коалиционното споразумение и нямат много забележки. Направиха обаче някои предложения, които според лидера на левицата Корнелия Нинова са добри.


В препъникамък на разговорите обаче може да се превърнат персоналните предложения. Името на премиера може да доведе до още повече напрежение в и без това обтегнатите отношения. От БСП настояват за премиер да бъде излъчен представител на “Продължаваме промяната”, но междувременно от ИТН чертаят червена линия и не искат Кирил Петков и Асен Василев да са част от изпълнителната власт. Междувременно именно Василев е едно от спряганите за премиер имена.


Това обаче би могло да спъне опита за излъчване на кабинет. Причината - от “Има такъв народ” са категорични, че няма да подкрепят правителство, част от което са Кирил Петков и Асен Василев. В същото време обаче от ПП настояват Василев да е тяхното предложение за премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2769 |21.07.2022 БСП за отложения доклад за чистотата на въздуха: Наредбата не е готова за приемане, има нужда от много подобрения . 0| 3337 |21.07.2022 Нинова: От понеделник започваме да обсъждаме състава на кабинета . 0| 2926 |21.07.2022 Нинова каза на ДБ, че ИТН харесват програмата и я допълнили с “добри предложения” . 0| 4472 |20.07.2022 Нинова поиска от ИТН да кажат дали ще преговарят и харесва ли им програмата, или ще ходим на избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads