Реклама / Ads
24| 11790 |10.03.2021 НОВИНИ

Нинова категорична: 50 честни и неподкупни хора с политически гръб ще приключат корупцията

.
Уверявам ви, че ако има 50 честни и неподкупни хора, без зависимости, поставени на чело на държавата с политически гръб, много бързо ще приключим с въпроса за корупцията.
 

Това заяви в ефира на bTV лидерът на левицата Корнелия Нинова.

 

"Абсолютно против морала и начина на правене на политика е това, което прави Борисов. Би трябвало не просто да го констатираме, а гневно да го заявяваме и да го прекратим”, категорична беше Нинова. 


По думите на лидера на социалистите за последните 11 г. държавността у нас е била разградена, а институциите са се обезсмислили. Целият обществен живот, според Нинова, е станал зависим от волята на един човек.


“Ето днес господин Борисов заяви, че са дали над 1 млрд. лева за пенсионерите. Това е много добре, но е пример как не бива да се упражнява властта - на парче, ad hoc, според ситуацията. 11 г. не намери сили да преизчисли всички пенсии. След изборите и след кризата пенсионерите ще продължат да живеят на прага на бедността”, коментира още Нинова.


Според лидера на левицата дългосрочната стратегия трябва да е именно преизчисляване на пенсиите, което ще доведе до увеличение между 20 и 30%. Тоа би струвало на държавата милиард и 200 хил. 


По отношение на общините Нинова посочи - умишлено е залагането на ниски бюджети за местната управа. 


“Предизборно се тръгва с джипа, раздава се без принципи, без критерии. За какво ги даваш? Кой е решил? С каква цел? Прави се еднолично, преди избори”, коментира Нинова. 


Тя посочи, че трайно решение на проблемите би било процент от събраните данъци да остават за общината, в която живеят гражданите.


“Сега кметовете са доволни, че получават пари да си помогнат на гражданите. Ако 1% остава в общината, няма да ходят да се молят в Министерския съвет, да ги качват в джипката и да ги разхождат. Ще знаят, че има държава, има институции”, посочи още Нинова.


По отношение на здравната и икономическа криза лидерът на левицата заяви: 


“От поне година сме свидетели на огромен хаос. Не може на първи март да кажеш “Отваряме всичко” и на 9 да кажеш - затваряйте отново. Хората се наредили на опашки за ваксини, няма такива. Лекарите правят списъци, ваксини няма. Хаос и противоречия доведоха до провал в управление на кризата”.


Тя посочи редица грешки в овладяване на икономическите предизвикателства. Основната идея е да се определят 5 приоритетни сектора в икономиката, които носят най-голяма добавена стойност в БВП и биха изтеглили останалите. 


“Това няма да доведе до стачки. Борисов управлява точно така - който е най-високо, вика най-силно - на него се дава на парче. Трябва да има стратегическо мислене. Данъчната ваканция за тези 5 сектора би била решение. Направи го половин Европа. Защо да плащат данък сгради и такса смет?”, попита още Нинова. 


По думите и държавната помощ за хората без доходи ги е оставила с кредити. Причината - гражданите са изтеглили заеми, за да погасят старите си задължения, което не е довело по никакъв начин до повишаване качеството на живот. 


Корупцията според Нинова би могла да се пребори с няколко лесни стъпки - на първо място промяна в законодателството и премахване на лобистките текстове. Освен това - органите, прилагащи законите, също да бъдат реформирани. Нинова бе категорична още, че трябва да се наложи контрол върху някои от актовете на главния прокурор.


“Уверявам ви, че ако има 50 честни и неподкупни хора, без зависимости, поставени на чело на държавата с политически гръб, много бързо ще приключим с въпроса за корупцията”, отсече още Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4011 |05.03.2021 Нинова: Ще осигурим свободен избор на ваксини на българските граждани, когато управляваме . 12| 3510 |03.03.2021 Корнелия Нинова от Пловдив: Нека вдигнем глава и заедно да бъдем горд и свободен народ . 19| 4011 |27.02.2021 Ахладова категорична: Ако не въведем “надглавния” прокурор ще има последствия . 53| 4844 |26.02.2021 Корнелия Нинова: Правителството да договори доставка на руската ваксина „Спутник V“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads