Реклама / Ads
2| 3772 |06.12.2018 НОВИНИ

Нинова няма да участва в конгреса на ПЕС заради Истанбулската конвенция

.
Корнелия Нинова
Няма да участвам в Конгреса на ПЕС. БСП издигна кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, подкрепяме го и гласовете на нашата делегация ще бъдат дадени за него. Желая му успехи и здраве, защото на европейските избори догодина му предстоят тежки битки. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

Подкрепяме редица от решенията на Конгреса, които касаят социална Европа, политика за млади хора, зелена икономика и други. Но Конгресът ще приеме някои решения, които противоречат на наши позиции. Ще бъде приета Резолюция за равенство на половете, в която се призовава всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция и да я приложат в националното си законодателство, като „единствен начин за защита на жени от насилие“.  Позовавам се на решенията на Конституционният съд, който  се произнесе, че конвенцията противоречи на българската Конституция, и на Националния съвет на БСП. Не приемаме това решение, изпратих писменото си възражение, което е депозирано до Конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция.

 

Ще се приеме и резолюция относно политиката по миграция, в която се приема всяка държава да поеме солидарна отговорност за приемане на мигранти и ако това не се случи, да й се прилагат финансови и икономически санкции. Ние не приемаме това. По наше искане има решение на парламента по този въпрос, с него задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане. В тази резолюция се казва, че трябва да се улесни достъпът чрез издаване на хуманитарни и студентски визи, визи за сезонна заетост и други – не приемаме и това. Има и трета резолюция, в която ПЕС се солидаризира с пакта по миграция на ООН. Затова помолих ИБ на НС на БСП да ме освободи от присъствие на Конгреса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4220 |05.12.2018 Борисов: Открихме толкова оръжие, колкото и спецбригадите нямат . 5| 4536 |04.12.2018 Григор Димитров : Няма да играя в София, това е частен турнир . 3| 4839 |03.12.2018 Журналистът: Горанов няма масто в тв студиата, освен ако не го притиснат до стената . 2| 6161 |01.12.2018 Иванчева до Цачева: Искаме конвой, за да участваме в съвещанието за арестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads