Реклама / Ads
54| 10986 |18.05.2016 НОВИНИ

Нинова в парламента: Това е най-античовешкото правителство

.
Корнелия Нинова
Няма да подкрепим промените в кабинета поради четири причини. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Това стана по време на дебатите за структурни и персонални промени в Министерския съвет във връзка с подадената оставка на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
 
Първата причина е, че сме опозиция. Всички знаят, че БСП е автентична опозиция и по тази тема няма говоря много. Ще оставя колегите, които от няколко дни са в опозиция, да обяснят своята позиция. По-съществена е втората причина. Тази промяна не променя съществено социалната политика на правителството на Бойко Борисов. Това е най-антисоциалният кабинет по време на целия преход, разкри Нинова.

Третата причина е, че това е най-антиреформаторското правителство за последните 25 години. Давам пример с пенсионната реформа. Вие поставихте парите над хората. Интересно ми е как колегите от АБВ ще обяснят тази антисоциална реформа. Четвъртата причина е, че няма промяна. Който и да сложите за министър, той ще провежда антисоциалната и античовешката политика на Борисов, категорична беше тя.

Нинова изброи и направените реформи за тази година и половина: пенсионната, в центъра, на която не е поставен човекът – днешният и бъдещият пенсионер, а са поставени парите. „В мотивите пише, че целта е да се намали дефицитът в НОИ за 2016 и следващите години. Резултатът е – дефицитът се увеличи с 300 млн. и то предвидено в Закона за бюджета, а не просто като прогноза”, обясни лидерът на БСП. Тя попита и с какво днешните пенсионери са усетили тази реформа. „Повишиха ли им се пенсиите, подобри ли им се живота – нищо подобно”, категорична е Нинова. Тя продължи да пита и с какво бъдещите пенсионери са усетили тази реформа. „С това, че никога няма да доживеят да станат такива, защото увеличението на стажа и възрастта няма да им даде възможност никога да се пенсионират”, отговори тя. Нинова припомни, че управляващите са се опитали да посегнат на частните пенсионни фондове и да национализира парите на хората, но е било безуспешно заради реакцията на обществото. „В момента тече втори такъв опит, при това с промените, предложени в Кодекса за социално осигуряван - вкарвате парите на хората в общ пул и ги лишавате от правото да бъдат онаследявани, т.е. прибирате им ги по подобие на онова, което направихте със Здравната каса”, каза още тя. По нейните думи за двете правителства на Борисов Кодексът за социално осигуряване е променян 35 пъти. „На това му се вика стабилна, последователна и прогнозируема социална политика”, коментира Нинова.

Отказахте се и от едничкото добро, което направихте - увеличението на минималната заплата

„Който и да сложите за министър, той ще провежда тази политика, която правителството на Борисов е заложило – античовешка, антисоциална, антиреформаторска”, посочи   Корнелия Нинова като четвърта причина. Тя обясни, че в тригодишната прогнозна рамка е заложено социалните плащания да бъдат замразени до края на мандата, съчетано с повишаване на косвени данъци, осигурителни вноски, а това е допълнителна тежест върху хората. „Едничкото добро, което направихте в социалната сфера, е увеличението на минималната заплата за 2016 година, но за следващите три години сте предвидили и тя да остане замразена. И от това добро се отказвате”, категорична е председателят на БСП и допълни, че всичко това означава увеличаване на бедността.

Изходът от всичко това е предсрочни избори

Нинова припомни, че министър Калфин е излъчен от АБВ. „Много ми е интересно как те от днес нататък ще бъдат опозиция и алтернатива, след като цялата пенсионна реформа, цялото замразяване на социалната политика са приети с техните гласове и с участието на техния министър на труда и социалната политика”. По нейните думи това съвременното политическо пространство е родило странни метаморфози. „Едните са опозиция, но имат министри, другите ще стават алтернатива, но сами на себе си, защото те създадоха тази политика и са активни участници в нея”, допълни тя. Нинова подчерта, че позицията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е не само против тази персонална промяна в кабинета, а против това правителство. „Изходът от всичко това е предсрочни избори”, заключи Нинова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4276 |17.05.2016 Шефът на БДЖ: Кризата в ”Товарни превози” в Европа пречи на приватизацията у нас . 17| 4548 |16.05.2016 Проф. Константинов: Нинова е един възможен бъдещ премиер . 84| 13990 |15.05.2016 Нинова посвети успехите на сина си в университета „Бъркли” на БГ учителите . 2| 4216 |13.05.2016 МВР вика на помощ пенсионирани ченгета срещу битовата престъпност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads