Реклама / Ads
1| 4041 |28.09.2016 НОВИНИ

Нинова: Смяната на Бокова с Кристалина Георгиева е резил на България

.
„Поискахме министър-председателят и външният министър да дойдат в парламента и да представят аргументите и мотивите, с които МС е взел решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева. За нас това е резил за България”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в НС, след като в пленарна зала обяви от трибуната искането на левицата.
 

Тя бе категорична, че за пореден път министър-председателят Борисов се е оказал слаб да защити националния интерес. „Това изглежда като поддаване на чуждо влияние, взимане на решение под натиск от вън и в ущърб на българския национален интерес”, заяви председателят на БСП.

 

Нинова обясни, че това, което се случва, е миниране на възможността българин да застане на най-високия пост – Генерален секретар на ООН, което е абсолютно неприемливо и непоследователно.

На въпрос, какво би посъветвала Ирина Бокова в този момент, Нинова отговори: „Ирина Бокова не трябва да се оттегля. Надяваме се да остане. Тя все още има високи шансове”.

 

 "Процедурата не позволява оттегляне на сегашния кандидат Ирина Бокова от страна на българското правителство. Това е абсолютен прецедент – една държава да кандидатира двама кандидати за този пост”. Това допълни по темата народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин.  Според него, в сегашната ситуация еврокомисарят Кристалина Георгиева трябва да се оттегли от позицията си в ЕК и да се съсредоточи върху работата си по кандидатурата за Генерален секретар на ООН. Той е категоричен, че отговорността за образа, който е бил създаден на България през тази година от кампанията, е изцяло на премиера Бойко Борисов, който е допуснал откровени саботажи на кандидатурата на Бокова.

 

„Той прояви непоследователност в този период и не застана категорично с цялата сила на държавата зад кампанията на Бокова, което неизбежно разколеба част от привържениците на една изключително силна кандидатура”, каза още Вигенин. Той припомни, че е била издигната през 2014 г. с решение на тогавашния кабинет с намерението и желанието навреме да бъде организирана сериозна кампания и зад нея да застане цяла Централна и Източна Европа.

 

„Поради некадърност на Министерството на външните работи и министъра, неспособността на премиера да оцени възможността пред България да покаже едно различно лице пред света, всички тези добри намерения бяха провалени. България стана за смях пред ООН и пред цялата световна общност и ще има дългосрочни последици за страната ни”, каза още народният представител. Вигенин изрази надежда Бокова да остане в състезанието, а при първото гласуване на 6.10. ще стане ясно какви са перспективите пред различните кандидатури. „Сега е моментът българското общество да покаже пълна подкрепа за Ирина Бокова, независимо от оттеглената подкрепа на едно правителство, което и без това си отива”, каза още Кристиан Вигенин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3670 |28.09.2016 Опозицията скочи срещу оттеглянето на Бокова . 1| 4340 |27.09.2016 Нинова: Борисов кани бежанците, обещава им да им оправим живота . 4| 5187 |27.09.2016 Е. Михайлов: Бокова не осъди нито възродителния процес, нито Милошевич . 4| 5211 |26.09.2016 Бокова шеста след гласуването за генерален секретар на ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads