Реклама / Ads
1| 4753 |26.05.2018 НОВИНИ

Нито Гърция, нито Македония отстъпват за името, спорът продължава

.
Ден след ”маратонските” срещи на външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас с посредника от ООН Матю Нимиц в Ню Йорк и преди обявеното продължение на преговорите в Брюксел вече е ясно, че нито една от страните не е отстъпила значително от позициите си по спора за името на Македония, коментира македонската телевизия Канал 5.
 

Нимиц съобщи вчера, че споразумение не е постигнато, от което става ясно, че Гърция официално е отхвърлила предложението на македонската страна за името "Република Илинденска Македония" за всеобща употреба. Атина продължава да настоява името да бъде избрано между четири от предложенията на Нимиц, които имат някакво определение пред "Македония".

 

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ако бъде договорено такова име, това ще бъде "голяма победа" за Гърция.

 

Македонският премиер Зоран Заев още преди няколко месеца каза, че от четирите предложения на Нимиц взаимноприемливи са само трите с географско определение, но Скопие не приема предложението "Нова Македония".

 

От трите останали варианта най-голям шанс досега се даваше на определението "Горна", макар че според коментари в гръцките медии след вчерашния кръг от преговорите в Ню Йорк това предложение е било отхвърлено от македонския външен министър Никола Димитров и сега като най-сериозно решение остава "Северна Македония".

 

Все пак главният проблем, който все още не е решен, е обсегът на употреба на името. Гърция иска то да бъде "ерга омнес", за всеобща употреба, с внасяне на поправки в македонската конституция, но Македония приема това само за предложението "Илинденска Македония". Македонската страна е готова да приеме предложенията на Нимиц само като име на държавата за външна употреба.

 

Още в началото на преговорите посредникът Нимиц предложи компромисно решение за етапно приемане на определението пред името - в началото то да важи за външна, а след това, при присъединяването към Европейския съюз, и за вътрешна употреба. Това предложение засега се отхвърля и от двете страни по различни съображения.

 

Всички погледи сега са насочени към Брюксел. Там, както обяви Нимиц, ще се състои нов кръг преговори, но други подробности не са съобщени. Според някои медии срещата на двамата външни министри ще се състои в понеделник, а Нимиц вероятно няма да присъства на нея, съобщава БТА.

 

Целта все още е решението да се приеме през следващите няколко седмици, а споразумението за името да бъде подписано от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас към средата на юни, непосредствено преди срещата на върха на ЕС, на която Македония очаква да получи дата за започване на преговори за членство в съюза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9581 |21.05.2018 Лидерът на БОЕЦ: Нито китайци, нито руснаци искат да вкарат пари за технология от времето на Брежнев . 3| 5089 |16.05.2018 Ж. Бойчев: ”Инерком” не отговаря на нито един критерий за купувач на ЧЕЗ . 6| 7407 |13.05.2018 Антирекорд! Нито един круизен кораб няма да посети Варна и Бургас това лято . 0| 4456 |03.05.2018 ЕП иска мониторинг върху финансирането на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads