Реклама / Ads
4| 4214 |16.04.2019 НОВИНИ

„Нотр Дам“ ще бъде възстановена до пет години

.
„Нотр Дам“ Източник: БГНЕС
В официално обръщение към сънародниците си френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до пет години, предадоха световните агенции.
 

„Ние ще възстановим катедралата и ще я направим още по-хубава и аз искам това да приключи до пет години“, каза Макрон в краткото обръщение.
 „Ние можем да го направим“, добави той.

 

„На нас се пада задачата да превърнем това бедствие във възможност да се обединим и заработим заедно, след като сме премислили задълбочено онова, което сме били и онова, което трябва да бъдем, и да станем по-добри, отколкото сме. На нас се пада да намерим отново нишката на нашия национален проект“, каза още Макрон.
 
„Споделям мъката ви, но също така споделям и надеждата ви“, каза Макрон на сънародниците си.

 

850-годишната катедрала „Нотр Дам” все пак оцеля след опустошителния пожар, който пламна на 15 април. Около две трети от целия покрив, включително и Кулата-стрела, обаче са напълно унищожени. До рано сутринта на 16 април продължи борбата с огъня, като пожарникарите успяха да спрат разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня.

 

Конструкцията на парижката катедрала "Нотр Дам" е устойчива след пожара, но са открити уязвими места, особено на нивото на свода, предаде Франс прес, цитирайки държавния секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес.
 
Спасяването на катедралата беше въпрос на четвърт час до половин час, добави държавният секретар, като похвали смелостта на пожарникарите. След като пожарът вече е потушен, основната цел е да се предотврати появата на нови слаби места, подчерта Нунес на пресконференция, говорейки близо до катедралата. Като цяло конструкцията е устойчива, но има уязвими места на нивото на свода и в северната част на сградата. Това е наложило евакуацията на пет жилищни блока, намиращи се в съседство.
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4465 |15.04.2019 Сергей Станишев: Политиците трябва да бъдем по-смирени . 5| 4171 |06.04.2019 Северин Красимиров иска да бъде съден по бързата процедура . 0| 4371 |05.04.2019 Министър Аврамова: Има основания ”Златен век” да бъде спрян . 2| 4347 |29.03.2019 Калоян Паргов: ЕС никога повече няма да бъде същият, ако европейските националисти запазят набраната инерция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads