Реклама / Ads
2| 2727 |21.10.2022 НОВИНИ

Нов фалстарт: Депутатите не успяха да се разберат кой да е шеф на НС и пак излязоха в почивка

.
Източник: БГНЕС
Депутатите за пореден път не успяха да се разберат кой да бъде председател на Народното събрание. Третият пореден старт на първото заседание на 48-мия парламент не се увенча с успех и народните избраници излязоха в нова почивка от половин час, на която да обсъдят въпроса.
 

ДПС пак издигна кандидатурата на Йордан Цонев за председател на Народното събрание.  От “Възраждане” продължиха да настояват за кандидатурата на Цвета Рангелова. Георги Свиленски от БСП обяви кандидатурата на Кристиан Вигенин за шеф на парламента. 

 

Преди гласуването Вигенин се обърна към депутатите с емоционална реч и заяви, че това е последното гласуване, в което участва. Той помоли за подкрепа от всички партии. 

След него думата взе Йордан Цонев. 

 

“Приех номинацията, защото идеята на ДПС беше в условия на много остра конфронтация между двете първи парламентарни сили третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Толкова абсурдно големи са окопите, които изкопахме, че не можем да излезем от тях. Имаме институционален блокаж, нямаме парламентарна или политическа криза. Създателите на Конституцията дори не са си помислили да предвидят развитие на тази ситуация. Тази процедура е пред скоби. Ние превърнахме този избор в най-политическия дебат, не можем да изберем 1 от 240 достойни хора. Смятат ни за луди, не само, че не ни разбират”, посочи той и призова да се правят малки крачки, за да се излезе от кризата. 

 

“Съгласихме се на екстравагантното предложение за ротация, за да вървим напред. Водихме разговори в кабинети, публично в залата. Предложихме и друг подход - да изберем най-възрастният, пак в духа на Конституцията със зам.-председатели от всяка група. И това не желаете. И след всичко това днес отново да сме в изходна позиция и отново някой да говори, че много рискува, ако 650 хил. формално избрали ГЕРБ, го подкрепят. Вигенин, не се притеснявайте. Няма да ви изложим на излишни рискове”, посочи Атанасова, с което на практика отказа подкрепата, за която призова Вигенин от БСП.

 

Асен Василев от "Продължаваме Промяната" призова всички, които не гласуват в подкрепа на даден кандидат, да излязат със свое собствено предложение на личност, която биха подкрепили.

 

След проверка на кворума 223 депутати бяха регистрирани по списък и гласуването се състоя. 

 

Йордан Цонев от ДПС получи 103 гласа “За”, 100 гласа “Против”. Кристиан Вигенин получи 73 гласа “За” и 108 гласа “Против”. Кандидатът на “Възраждане” Цвета Рангелова получи 27 гласа “За” и 94 гласа “Против”.

 

Цонев и Вигенин отидоха на балотаж. Но и там двамата не успяха да съберат нужната подкрепа. 103  гласа "За" събра Цонев. Вигенин получи 75 гласа "За". Нито едно от предложенията не бе прието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2607 |20.10.2022 На изходна позиция: Депутатите спорят кой може да бъде номиниран за шеф на парламента . 4| 2732 |20.10.2022 Втори опит и дежа вю: Ще изберат ли депутатите шеф на НС? . 5| 3596 |19.10.2022 Без консенсус след четири опита! Депутатите така и не се разбраха за председател на парламента (ОБНОВЕНА) . 12| 7340 |19.10.2022 Депутатите от “Възраждане” седнаха демонстративно при химна на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads