Реклама / Ads
11| 5110 |24.07.2008 НОВИНИ

Нова порция агенти на ДС във властта

.
Министърът на земеделието Валери Цветанов се оказа агент на Държавна сигурност. Каква изненада, коментирали депутати от ДПС, след което дълго се смяли. Данните бяха оповестени от Комисията по досиетата.
 
От извадените папки става ясно, че Цветанов е вербуван през 1981 г. и е действал под псевдонима Сендов. 

Сред документите, с които разполага комисията, има и квитанции за получени пари, разходни документи и др. с подписа на водещи офицери. Любопитно е, че в архива липсват данни Валери Цветанов да е снет от отчет. Нещо повече, има документи, че Цветанов е продължил да работи за някои служби и след 10 ноември 1989 г.

Преди три месеца Цветанов смени на поста Нихат Кабил. 

Още две имена публикува Комисията по досиетата днес като сътрудници на бившата Държавна сигурност. Става дума за доскорошния заместник министър на вътрешните работи Горан Йонов и новия заместник министър на външните работи Радион Попов. И двамата са работили като щатни служители в структурите на ДС и военното разузнаване.
Като такива са изкарали едногодишни курсове за усъвършенстване в школа на КГБ в Москва.

Йонов бе приближен човек на ексминистър Румен Петков и подаде оставка след като Петков напусна поста. Веднага президентът Георги Първанов го назначи за свой секретар по външна политика и сигурност. Като такъв той осигурява връзката с партньорите от НАТО и ЕС. Не е ясно как ще се отнасят с него западните му колеги, като разберат, че е готвен за действия срещу тях в централата на КГБ, коментирахаполитици от опозицията.

За Радион Попов се знаеше отдавна, че е човек на службите.

 

Коментарче: Валери Цветанов заявил за медиите, че не се срамува от нито една своя постъпка като сътрудник на службите. Това изявление би имало смисъл, ако бе казал с какво точно се е занимавал, дали е помогнал с нещо на народа си или е навредил на отделни българи, дори само на един. Но той не казва такова нещо, защото вероятно смята, че хората нямат право да знаят големите тайни на ДС, в които той е бил посветен. А дали го интересува случайно гордеят ли се с агентурното му минало приятелите му, семейството му, колегите, подчинените, обществото...Нищо не казва по въпроса. Очевидно му е достатъчно той да се харесва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11452 |09.11.2007 ДПС с най-много кметове – агенти на бившата ДС . 2| 6821 |23.10.2007 Двама агенти на ДС разконспирираха в ЦИК . 4| 5330 |26.08.2007 Депутатите агенти на ДС ясни до седмица . 8| 7290 |21.06.2007 Трима агенти на бившата ДС под прикритие в Конституционния съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads