Реклама / Ads
4| 6216 |29.10.2010 НОВИНИ

Нови правила за обществените поръчки иска Борисов

.
Очаква се да бъдат променени правилата за възлагане на обществените поръчки, както е записано в Заповед на премиера Бойко Борисов от 6 октомври тази година.
 

Съставени са две междуведомствени работни групи, на всяка от които са възложени конкретни задачи и срокове за изпълнението им. Това обясни за Таня Христова, началник на кабинета на министъра по еврофондовете Томислав Дончев, цитирана от Mediapool .

Концепцията за нов Закон за обществените поръчки (ЗОП) ще е готова до 15 декември, уточни тя по повод на последните критики от чужди инвеститори, според които възлагането на обществени поръчки у нас става по непрозрачен начин.

По думите на Мартин Гросман, директор за Югоизточна и Централна Европа във ведомството, у нас поръчките се дават на най-евтината, а не на най-добрата оферта. Търговете се печелят от турски и китайски компании, предложили дъмпигови цени, в последствие работата се оскъпява и крайна сметка разходите на държавата се оказват по-високи, отколкото ако избере реалистичната оферта заяви Гросман пред радио Дойче веле.

Най-сериозни критики за обществените поръчки България търпи от страна на Европейската комисия. В последния мониторингов доклад се казва, че последващ контрол на поръчките е извършен при едва 12% от всички проведени процедури. Нередности са установени в 60 на сто от проверените търгове, като за големите инфраструктурни проекти процентът е 100%.

След излизането на доклада премиерът Бойко Борисов заяви, че в срок от три месеца ще се изработи нов ЗОП, а екипът на Агенцията за обществени поръчки ще се увеличи с 20 души. В последствие стана ясно, че "преобразяването" на нормативната база ще отнеме доста повече време и закон – написан и гласуван от парламента, може да има най-рано през август 2011 г. Новите разпоредби трябва да опростят и ускорят усвояването на еврофондовете, затова министър Дончев има активна роля в процеса.

Таня Христова не възрази на поредните критики към правилата за обществени поръчки и каза, че причината за лошите практики е фактът, че сега поръчките се възлагат по силата на четири различни документа, които си противоречат – има закон, има постановление на Министерския съвет, наредби и т.н. Желанието на управляващите е правилата да се обединят.

Тя уточни, че със заповедта на премиера са сформирани две работни групи. Едната се съпредседателства от Дончев и Трайков и включва министри от различни ведомства, а другата се председателства от Миглена Павлова, шеф на Агенцията по обществени поръчки и включва експерти от различни ведомства. Първата ще води политическата дискусия за нов ЗОП, а втората ще направи анализ на сегашната ситуация и ще даде предложения за промяна и дали ще има изцяло нов закон или промяна на сегашните регламенти. До момента експертната група е събрала над 150 предложения за промени. Тя има срок до 10 ноември да представи анализ и да направи предложения пред групата, съставена от министри. На 15 декември министрите ще представят проект на концепция за разработване на нова нормативна уредба и ще определи сроковете за приемането на новия закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4373 |15.10.2010 Яне Янев: Прокурори изпълняват политически поръчки . 8| 4898 |21.07.2010 Пенсионна реформа по европейски правила искат червените . 5| 5539 |30.06.2010 Янев вади списък на прокурори с политически поръчки . 4| 5651 |21.06.2010 Ген. Димитров: Е. Етем директно ме пита как бих изпълнявал политически поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads