Реклама / Ads
8| 3729 |16.12.2021 НОВИНИ

Нови сертификати за част от ваксинираните

.
Източник: БГНЕС
Всички европейски зелени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) от 20 декември 2021 г. Новите образци са утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.
 

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустерни дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари, бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а за еднодозовите - като „2/2”.

 

Всички желаещи да изтеглят европейски сертификат по новия образец могат да посетят интернет портала на НЗИС. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

 

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

 

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в ЕС налага преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени сертификати, която беше изградена от „Информационно обслужване“ АД по договор с Министерство на здравеопазването. „Издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. До този момент са генерирани близо 195 хил. европейски сертификати за поставена бустерна доза.

 

Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през Националната здравно-информационна система е близо 6.2 млн. документа. От тях общо 1.856 млн. са европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Общият брой на сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат, е над 276 хил., а удостоверенията за доказано преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 130 хил.

 

Системата е генерирала 2.747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, които са валидни съответно 72 часа и 48 часа от направеното изследване, а общият брой на удостоверенията за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 г., вече надхвърля 230 хил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3340 |16.12.2021 МС отпуска средства по програма за изграждане на нови детски градини в София . 28| 8486 |16.12.2021 Гешев поднесе букет на новия министър Йорданова, тя му поиска оставката . 6| 2841 |16.12.2021 1725 са новите случаи на коронавирус. 81% - неваксинирани . 3| 3583 |15.12.2021 Италия въвежда нови мерки за пристигащите от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads