Реклама / Ads
2| 2948 |15.01.2023 НОВИНИ

”Новини с добавена стойност” с Г-н Балев: Горе на баира става панаира - когато Хари среща Гергов

.
Източник: личен архив
Здравейте, скъпи съучастници и приятели на “Новини с добавена стойност” - един бюлетин в стил аристократичен етно пънк-рок.
 

И мен като българския народ взе да ме хваща скомина от българската политика, затова обърнах поглед към новините от жълтата преса и булевардната литература.

Светът на известните и богатите.

 

Принц Хари, по документи Хенри Съсекски, написа автобиография с твърди корици, продаде милиони екземпляри за нула време и разтърси света за ужас на Бъкингам.

Тоя фарфалак Хари е по-малък от мен, а вече мемоари написал и сума ти лири стерлинги касира, едва ли не повече от Георги Гергов с неговите маневри за усвояване на Пловдивския панаир.

 

Мемоарите на Хари са малко по-вълнуващи от българската политика, макар че тая литература е пълна с аморални глупости. Описва се примерно трудното съзряване на принца - когато Хари бил на 17, някаква кака го ошляпала зад кръчмата.

 

Било унизително преживяване. Има си хас да напише, че е било възхитително, нали жена му наднича през рамото как си пише автобиографичните бележки.

 

Хари може да се е разбунтувал и да скандализира кралското семейство в Бъкингам, но жена си гледа да не я ядосва.

 

И така е правилно.

 

Но все пак това са булевардни драсканици, панаирджийска работа, като овладяването на Пловдивския панаир или скъсяването на дистанцията между Статуквото и Реформацията. Според последните политически веяния, Статуквото може малко да се реформира, Реформацията леко да се деформира - и да се ошляпат набързо в тъмното зад кръчмата в името на България!

 

Между другото, църковната Реформация в Англия е проведена от Бай Хенри Осми, адаш на днешния ни герой Хари. Хенри Осми през 16 век направил големи реформи в държавата и църквата.

 

Но най-известен останал в пожълтелите страници на Историята с жълтите факти от биографията си. Шест пъти тоя негодник се женил за различни булки. Много бил непостоянен в чувствата си, иначе сериозен държавник.

 

И той станал по-късно герой на много булевардни произведения.

 

Булевардното изкуство - това е стар термин, възникнал във Франция през 17 век. Тогава в Париж на Булевард дю Темпл почнали да се появяват частни театри, които нарекли “булевардни”. За да привлекат широката публиката, те се ориентирали към по-лековати сюжети с повече джиджи биджи - еротика, алкохол, танци-манци, еврибари на магари с Меган и Хари.

 

От театъра понятието се прехвърлило и на другите изкуства като синоним на нещо лековато-пошловато-сензационно.

 

Тия мемоари на Хари голям панаир направиха в кралското семейство, Бог да пази краля и кралицата-консорт!

 

God save the Queen, пееше Джони Ротън преди години, когато пънк-рокът беше млад. Старият пънкар Джони Ротън сега извършва ритуално естетическо самоубийство - напира да участва на Евровизия, този буржоазен антипод на пънк-рока.

 

Но така е то - гледните точки имат свойството да се коригират в името на големите цели, които си поставяме.

 

Това важи за всички класи и съсловия - и в демокрациите, и в диктатурите - днеска едно, утре друго. Днеска се чегъртаме, утре пишем мемоари как сме се обединили, но без да се коалираме. А в Пловдив - парадокс. Враждуващи футболни агитки се обединиха в своята класова и гражданска ненавист срещу Георги Гергов и панаирите на общинския съвет.

 

Футболните запалянковци писаха послания с остри квалификации, които аз тук не мога да повторя, защото съм изискан като един принц Хари на българската публицистика.

 

Захвана се Хари

да пише мемоари.

Гергов няма мира -

иска панаира.

Горе на тепето

пече се кюфтето.

Дядо Георги,

не яж кюфтето,

ще ти се пръсне шкембето!

 

Иво Балев, БНР

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3693 |15.01.2023 ”Спаси София” ще направят столицата 15-минутен град . 9| 3156 |15.01.2023 Росен Христов: Около 3 млрд. евро са приходите от износ на електроенергия за 2022 г. . 11| 3372 |15.01.2023 Сийка Милева: Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности . 2| 3480 |15.01.2023 Тихомир Безлов: България е световно лидираща финтеха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads