Реклама / Ads
11| 2685 |15.01.2023 НОВИНИ

Сийка Милева: Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности

.
Източник: личен архив
”През последните години, когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности”.

Това каза пред БНР Сийка Милева, говорител на главния прокурор. 

 

Тя посочи още, че от години разследвани лица атакуват прокуратурата, ползвайки политически аргументи, за да се защитят:  

 

"За съжаление това се използва и от политическите сили. Това руши авторитета на институциите, руши устоите на държавността. Това са последиците за българските граждани, които се чувстват несигурни и жертви на престъпността". 

 

И припомни, че ръководството на прокуратурата ясно е изразило готовност за дебат по съдебната реформа: 

 

"Още с формирането на този парламент главният прокурор се обърна към депутатите с искане за диалог. Имаше писмо до всеки един народен представител. Проведоха се срещи с парламентарни групи, но не с всички. Реформата на правосъдието е приоритет, не сме против нея.

 

Против сме опитите за налагане на политически диктат, грубото погазване на разделението на властите, на нарушаването на Конституцията, на опитите за налагане на извънредно законодателство, което да доведе до премахване на независимостта на съда и на прокуратурата". 

 

Милева коментира и случая NEXO.

 

"Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз", обясни говорителят на главния прокурор. 


И допълни, че по образуваното досъдебно производство България ще си съдейства с международни експерти и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката. 

 

"Колегите ни непрекъснато трупат опит в тази сфера. За да има резултати и ефективни разследвания, трябва да разполагаш с необходимото модерно оборудване и съвременно законодателство. Българската прокуратура има софтеурно и техническо оборудване, с което разследваме престъпността във виртуалното пространство, т.нар. модерни престъпления. Що се касае до съвременното законодателство, това е една много дълга тема на разговор". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6942 |14.01.2023 Иван Бакалов: Занимават се с криптовалути, от които нито прокуратурата, нито широката публика разбира . 0| 2623 |14.01.2023 Доц. Кунчев: Не сме 100% готови за епидемия, но това няма да разклати здравната система . 0| 5136 |13.01.2023 Йотова индиректно призна, че Радев ще връчи третия мандат на най-близката до “Дондуков 2” партия . 1| 2775 |12.01.2023 Марчела Абрашева: Вървим към избори и това не e задължително лошо и драматично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads