Реклама / Ads

0| 3883 |02.05.2018

НЗОК: В ”Св.Екатерина” са установени нарушения по повод на починалата пациентка

.
Проверка, извършена съвместно от НЗОК и Столичната здравносигурителна каса в болница ”Св. Екатерина”, е показала нарушения. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК. Проверката е била извършена заради случай на починала пациентка, цитира БНТ.

В медицинската документация на починалата били отразени три хоспитализации в лечебното заведение в рамките на 30 дни - на 27 март, на 30 март и на 21 април. В 1.30 ч. на 22 април тя е починала. В предоставената от болницата документация за пациентката е приложена декларация за доплащане на медицинско изделие, в която е имало подпис на декларатор, но не е имало посочена сума за доплащане, нито вид на медицинското изделие.

 

Според магистър фармацевта, управител на болничната аптека, аптеката не е разполагала с необходимата транскатетърна клапа. Високотехнологичните импланти се поръчват след заявка от съответното звено и след одобрение на ръководството. До 27 април, когато е приключила проверката на НЗОК/СЗОК, в деловодната система на НЗОК не са постъпили документи с искане от лечебното заведение за издаване на разрешение от управителя на институцията за доставяне на медицинското изделие за тази пациентка.

 

Проверяващите са констатирали още, че на пациентката са били извършени ехокардиографии от лекар без специалност, което е отразено в медицински документ, подписан от един и същ лекар. Лекарят е без придобита специалност и не е включен като изпълнител в "Списък на специалистите, извършващи болнична помощ", както и в "Списък на специализантите, оказващи болнична помощ" - неразделна част от инидивидуалния договор на лечебното заведение със здравната каса.

 

Изследването е задължителна диагностична процедура за изпълнение и заплащане на клиничната пътека от НЗОК, като има изискване лекарят специалист, който го извършва, да е с придобита специалност и да притежава допълнителна квалификация/сертификат за ехокардиография - базово ниво.

От лечебното заведение имат право да възразят в 7-дневен срок по направените констатации, отразени в протокол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. НЗОК: Лъжа е, че 60% от внесените от ЕС лекарства, се изнасят обратно 0| 3150 |03.01.2018 . НЗОК: Нито един пациент няма да остане без лечение 1| 3426 |28.11.2017 . Шефът на НЗОК: За някои клинични пътеки се заплаща малко 3| 3741 |29.10.2017 . Управителят на НЗОК: Престъпление е да се затварят болници 3| 3788 |12.09.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ