Реклама / Ads

 

3| 3833 |29.10.2017 НОВИНИ

Шефът на НЗОК: За някои клинични пътеки се заплаща малко

.
Източник: БГНЕС
Най-много средства от бюджета на НЗОК за 2018 година ще бъдат насочени към изпълнителите на болнична медицинска помощ. Това заяви директорът на НЗОК проф. Камен Плочев.
"Справянето с фрапиращата несправедливост в заплащанията на някои от клиничните пътеки беше и част от моята визия, когато защитавах стратегията в парламента, че това е нещо, което трябва да се преработи, защото не може едни пътеки да струват по 9, 10, 12, 13 хиляди лева, а други пътеки по 300 лева, което създава изключително неблагоприятен имидж на тези пътеки. След една година няма да има хора, които да работят по тези пътеки", изтъкна той.

Професорът подчерта, че трябва да имаме всички видове здравеопазване, а това става с финансови механизми. Той смята, че трябва да има повече средства в доболничната помощ, за да се изнесат дейности от болничната в доболничната дейност, повече работа, а не средства за заплащане.

Миналата година моите предшественици са изнесли 20 милиона лева в специализираната доболнична помощ и тези пари са отишли само за увеличаване на заплати, но не са се отразили върху качеството и количеството на предлаганата медицинска дейност.

Това беше един от коментарите, които направиха хората, които взимат решения, защото решенията не ги взимам аз, а Надзорният съвет. Аз само изпълнявам, но слушам, за да мога да знам аргументите и за да мога след това да изпълня решенията точно по начина, по който са формулирани и декларирани, обясни шефът на здравната каса.

Проф. Камен Плочев коментира и въпроса за електронното здравеопазване: "Цялото общество иска от нас реформа и тази реформа трябва да се направи. Трябва една година да няма никакви излишни и свръх плащания, за да може да се въведе електронното здравеопазване, т.е. позицията да остане такава, каквато е тази година – това да са плащанията, това да са обемите. За една година ние трябва да въведем личната индивидуална здравна карта, която да контролира самия пациент и всичко, което се прави с него – бил ли е на преглед, кое лекарство му е изписано, от къде е дошло това лекарство".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3721 |29.10.2017 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 2| 3765 |26.10.2017 Шефът на КНСБ: Дошло е време разделно, искаме 530 лв. минимална работна заплата . 0| 3929 |26.10.2017 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3445 |25.10.2017 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ