Реклама / Ads
0| 2838 |23.11.2022 НОВИНИ

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. да се обвърже с размера на минималната заплата?

.
Източник: БГНЕС
С 9 гласа „за“, 8 „въздържал се“ и нито един „против“ депутатите от Комисията по труда, социалната и демографската политика приеха на първо четене законопроекта на БСП за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Той предвижда обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата.

С измененията се дава възможност обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

 

Темата предизвика размяна на реплики между Георги Георгиев от „Възраждане“ и депутатите от БСП - Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Те спориха защо предишното правителство, от което социалистите бяха част, не са предприели стъпка за обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете с размера на МРЗ. От БСП заявиха, че това предложение е част от дългосрочната политика на социалистите за справяне с демографската криза. 

 

Въпреки изразените възражения Георгиев каза, че „Възраждане“ ще подкрепи законопроекта. Подкрепа за предложенията на БСП заяви и Искрен Арабаджиев от Продължаваме Промяната“.

 

Според Деница Сачева от ГЕРБ-СДС не става ясно дали предложените законодателни промени не са подготовка за предизборна кампания. По думите ѝ „промени на парче“ не предполагат цялостна дългосрочна политика за подкрепа на децата и родителите. Сачева посочи, че ГЕРБ-СДС ще се въздържат при гласуване. Севим Али от ДПС обърна внимание, че сега действащото законодателство дава възможност при хода на бюджетната процедура, когато се приема бюджетът на Държавното обществено осигуряване, да се определя този размер.

 

Комисията одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Министерския съвет. Предвижда се въвеждане в националното законодателство на мерки по прилагане на два регламента – единият относно паневропейски персонален пенсионен продукт (ПЕПП), другият – за създаване на рамка за улесняване на устойчивите инвестиции.

 

В предложения законопроект не се предвиждат промени относно задължителното пенсионно осигуряване, подчерта Диана Йорданова, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, която представи законопроекта пред депутатите. Общо пет законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване са в дневния ред на комисията днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2598 |21.11.2022 Доживотна присъда за мъж, убил 2-годишното си дете . 0| 2537 |21.11.2022 Директорка на детска градина е със счупен таз след нападение от баща на дете . 15| 4671 |19.11.2022 Тя ще лежи 15 години за кървава измама. Беше детето-чудо, а сви милиарди . 0| 2811 |18.11.2022 Дете на 2 годинки почина в дома си в Бобошево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads