Реклама / Ads
9| 3221 |09.02.2024 НОВИНИ

Обяви ли Нинова война на Иван Таков и какво се случва в СОС?

.
Изненадан съм, че БСП свали политическото доверие от общинските съветници в СОС. Това не е в правомощията на оперативен орган, какъвто е Изпълнителното бюро. Войни със съпартийци не водя, било то и председатели на партията.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз общинският съветник от БСП-София Иван Таков, след като Изпълнителното бюро на левицата свали политическото си доверие от групата на червените в местния парламент заради подкрепата им спрямо Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС като общински съветник.

 

Ето и цялото интервю:

 

Господин Таков, какво означава свалянето на политическото доверие от БСП спрямо групата ви в СОС? 

 

Не мога да кажа какво означава. За мен е изключително изненадваща новина. Свалят политическо доверие, без никой да е говорил с мен по този въпрос, да са търсили информация или обяснение от нас. Това не е в правомощията на оперативен орган, какъвто е Изпълнителното бюро. Ние имаме решение на градския съвет от сряда, което е дало мандат на групата как да подходи при наличие на широк консенсус в СОС, за да се намери временно решение.

 

Казвате - изненада. Но в крайна сметка имаше индикации за подобен развой на събитията. Корнелия Нинова каза, че БСП-София трябва да държи на Диана Тонова като председател на СОС. Вчера вие заявихте, че “не сте я чул”.

 

На Диана Тонова държим от самото начало. Тя е добър наш колега. Издигахме я вече шест пъти за председател на СОС. Не намерихме обаче подкрепа. Отново щяхме да я издигнем, но групата реши друго, предвид решението на градския съвет и дилемата дали да хвърлим града още месеци наред в хаос и безвремие.

 

Голям ли е този компромис и ще платите ли тежка политическа цена за него? Вече видяхме какво се случи във “Възраждане” - групата в СОС се разпадна, изключени бяха депутати на национално ниво. 

 

При нас групата е изключително монолитна. Видя се и при гласуванията за комисиите. Каква политическа цена ще платя, няма значение. Ако цената за доброто на града е моята глава, с радост ще я платя. Това няма да ме направи по никакъв начин по-малко социалист.







Напрежението в СОС обаче изглежда остава - в момента драмата е при разпределението на комисиите. Отпуши ли се работата на столичния общински съвет или тепърва ще ставаме свидетели на политически противоборства?

 

Ясно заявих на най-голямата група ПП-ДБ-СС в СОС, че този компромис по никакъв начин не означава ангажимент към тях по отношение на бюджета, комисиите и други неща, които са решили да правят. Недоверието между нас е огромно през последните месеци. 

 

Винаги сме били конструктивни и коректни, а отсреща виждаме безумни ходове, като се стигне до съвсем незаконното транжиране на Паметника на съветската армия. Въпросът беше да заработи СОС. Има гласувани комисии.

 

Споменахте “транжирането” на ПСА. Този въпрос беше споменат вчера и от Корнелия Нинова, която заяви, че това е една от причините БСП-София да не дава подкрепата си за предложения от ПП-ДБ-СС кандидат за шеф на СОС. Разцепва ли се лявото? 

 

По никакъв начин. Нелепо е да ни се приписва неглижиране на тази тема и това са спекулации. 

 

Смятате ли, че Корнелия Нинова ви обяви война и ще влезете ли в нея на фона на опозицията, която тя самата среща в редиците на червените?

 

Войни със съпартийци не водя, било то и председатели на партията. Винаги съм гледал да съм конструктивен, да водя диалог. Може и да сме имали различия, но във войни никога не съм влизал. Няма и да вляза.

 

Ще приобщите ли отлъчените от “Възраждане” общински съветници и ще разчитате ли на тяхната подкрепа?

 

Във вътрешнопартийни проблеми никога не съм се бъркал и никога няма да го направя. Имаме си наша група, наша партия и се занимаваме с нашите проблеми. Не ни ангажират по никакъв начин. 

 

Какъв ще е първият проблем, с който СОС ще се сблъска?

 

Първият препъникамък за най-голямата група в СОС ще е приемането на бюджета. Тогава ще се види кой е в опозиция и кой е в управляващо мнозинство. Седим в опозиция. Разгледали сме бюджета, ще имаме предложения, но не е особено различен от предишните предложения на ГЕРБ. Има много недостатъци.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2753 |09.02.2024 Васил Терзиев: Бързаме да задвижим работата, а всъщност изглежда като замръзване в миналото . 4| 2644 |09.02.2024 Независимо от изхода на преговорите: Земеделците излизат на национален протест във вторник . 11| 2728 |09.02.2024 Датският военен министър: Русия може да атакува НАТО след 3-5 години . 3| 2667 |09.02.2024 Ген. Сирски изложи ясен план за отблъскване на руските сили, целта му е да усъвършенства армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads