Реклама / Ads
2| 2469 |05.04.2024 НОВИНИ

Обявиха най-опасните банди в Европа

.
Източник: БГНЕС
Европол състави карта на 821 престъпни мрежи, които са "най-застрашаващи" за континента. Агенцията представи цялостна картина на вътрешната работа на бандите, участващи в дейности, вариращи от контрабанда на наркотици до трафик на хора, предаде АФП.
 

Ключов аспект е "стратегията на престъпните мрежи за проникване в света на легалния бизнес - като посредник за извършване на престъпления, като прикритие за прикриване на престъпления и като средство за изпиране на престъпни печалби", се казва в доклада на Европол от 51 страници.


Понастоящем около 86% от най-застрашителните престъпни групи в Европа използват "легални бизнес структури". Най-уязвимите сектори, към които са насочени, са строителството и недвижимите имоти, хотелиерството и логистиката.Според Европол престъпните групировки предпочитат недвижимите имоти като начин за изпиране на престъпни доходи, като използват адвокати или финансови експерти, "които понякога не са наясно с престъпния произход на активите".


Нощните клубове често се използват за трафик на наркотици, изнудване и рекет, както и за контрабанда на мигранти и оръжие, допълва агенцията.


В областта на логистиката, особено в големите европейски пристанища, работниците от частния сектор "редовно са обект на корупция", тъй като могат да "улеснят неограничения достъп до пристанищата и пристанищните системи", включително до данни.


По-голямата част от най-опасните банди в Европа се занимават с контрабанда на наркотици - кокаин, канабис, хероин и синтетични наркотици, а операциите им най-често се провеждат в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Испания.


В доклада се обръща специално внимание на Дубай, който според него "се е превърнал в отдалечен координационен център, където пребивават високопоставени членове и други криминални участници, като брокери и организатори, за да координират дейностите на престъпните мрежи и да възпрепятстват разкриването им от правоприлагащите органи"."Въпреки това, когато разглеждаме географското местоположение на лидерите на високорискови престъпни мрежи, Дубай не изглежда да се откроява като уединено убежище за лидерите", заяви Европол.


Например миналия месец холандски съдии осъдиха Ридуан Таги, един от най-издирваните наркобарони в страната, на доживотен затвор след ареста му в Дубай през 2019 г.


Но Европол предупреди, че много от най-застрашителните престъпни мрежи съществуват от години, като една трета от тях функционират повече от десетилетие - някои дори са в състояние да продължат дейността си от затвора.
"Това означава, че вниманието на правоприлагащите органи трябва да остане насочено към отдавна известните престъпни мрежи, дори ако те са под наблюдение на правоприлагащите органи и дори ако срещу тях вече са предприети действия", заяви Европол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2520 |05.04.2024 Институциите са на крак в Карнобат: Циановодород и сероводород изтича от шахта . 5| 2515 |05.04.2024 Ген. Запрянов: Когато президентът издаде съответния акт и влезе в сила, ще говоря . 1| 2371 |05.04.2024 McDonald's изкупува обратно израелски ресторанти след бойкот . 2| 2383 |05.04.2024 Инвестиция в отбрана: Норвегия планира да увеличи военните си разходи с 56 млрд. долара до 2036 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads