Реклама / Ads
10| 10354 |04.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Обискираните адвокати: Търсиха документи на дружество от военнопромишления комплекс, които са в Следствието

.
Адвокатите Александър Пелев и Стоян Стоянов
Абсурдността на обиска е и във факта, че книгата на акционерите, която търсеха следователите им е предадена доброволно. Поемните лица слязоха от автомобила, от който слезе и следователя. Не е ясно как е обоснован обиска. Това което извършиха срещу нас е в абсолютно нарушение на закона. Фактът, че този случай не намери никакво медийно отразяване показва, че това е атака срещу нас, за да внимаваме кои са ни клиентите.
 

Това заявиха в предаването „Лице в лице“  адвокатите Стоян Стоянов от дружеството „Карадалиев и партньори“ и  Александър Пелев, който става свидетел на обиска.

 

Фрогнюз беше една от малкото медии, които съобщиха за скандалните претърсвания на спецпрокуратурата и ДАНС в адвокатски кантори и домовете на юристи.

 

Юристът Стоян Стоянов сигнализира, че спецпрокуратурата и ДАНС са нахлули в адвокатската кантора и домът му, като е имало опит да се изземат документи. По думите му, неговата кантора представлява клиенти по знакови наказателни и търговски дела, които са свързани с националната сигурност – военната индустрия.

 

Нахлуха в кантората ни на 19 декември, една срамна дата в новата българска история. Такива обиски до сега не са се случвали, може да е имало действия към конкретни колеги, но в такива мащаби не знам дали са се случвали.

 

„Това е правен абсурд – има си Закон за адвокатурата, пише какво мое и не може да се изземе. Въпреки че по НПК имат право да извършат обиск, те не могат да заобиколят разпоредбата, която гласи, че кореспонденцията между адвокат и клиент е неприкосновена”, допълни юриста.

 

„Карадалиев и партньори“ е дружеството, което е претърсено и то което са искали да изземат документи. Кантората работи по наказателни и търговски дела, а всеки един от адвокатите имат свои клиенти. Работим по знакови дела, в случая ставаше въпрос за дружества от военнопромишленият комплекс, обясни адвокат Стоянов.

 

Сутринта беше направен опит да се проникне в дружеството от следователят и още около 15 души, които го придружаваха, нямаха необходимите документи.  Аз не ги допуснах с обяснението,  че влизане и изземване на документи от адвокатска кантора с обяснение "за неотложни дейности" е недопустимо. След което следователят обясни, че са объркали адреса. Оказа се, че след това са иззели счетоводна документация  от нашето счетоводство. Взели са достъпни в НАП документи. Изумителното в случея е, че освен на нашето дружество са взели документите на още 30 компании, клиенти на това счетоводство.

 

Служителите на реда си тръгнаха внезапно, както и дойдоха.  Върнаха се около обяд.  Поемните лица слязоха от автомобилите на следователя, лично ги видях.  Би следвало тези лица да са случайни граждани, поканени да свидетелстват на обиска. Това също е абсолютно нарушение на закона.

 

Дойдоха абсолютно противозаконно да търсят документи, които не се съхраняват при нас. Например акционерната  книга на определено дружество, както и удостоверенията за акции на приносител.  Абсурдността на цялата ситуация е, че те търсят документи, които вече са при тях. Книгата е предадена, а ременните удостоверения следва да се търсят от техните собственици. Все едно аз да вляза във вас или в телевизията и да поискам да ми предадете нотариалния акт за сградата на бТВ.

 

„Те търсят документи, с които разполагат – книгата на акционерите е предадена доброволно още през 2015 г. от моя клиент. Те търсеха моят личен електронен подпис и електронният подпис на изп. директор на дружеството. Атаката е насочена срещу нас – влизаха в дома ми, защото имаме регистрирани офиси на съответните адреси. Черешката на тортата беше, че бяхме отведени в Националната следствена служба като свидетели да даваме показания”, каза още юристът.

 

Претърсваха в дома ми книга по книга от библиотеката. От домовете си бяхме отведени на разпит за да даваме показания. Не е ясно как е обоснован обиска. Това което извършиха е в абсолютно нарушение на закона. Обискираха ни в тъмната част на денонощието, което също по законто нямат право. Претърсиха и дома ми по тъмно. След обиските трябваше да отида на разпит. Питаха ме за двама мои клиенти.

 

Колегата Карадалиев е адвокат на едно от лицата привлечени като обвиняем по конкретно дело.

 

Фактът, че този случай не намери никакво медийно отразяване показва, че това е атака срещу нас, за да внимаваме кои са ни клиентите. Това беше атака срещу Адвокатурата.

 

Адвокат Александър Пелев  обясни, че случайно е отишъл в кантората по предварителна уговорка, но влизайки е заварил ситуацията.  Един срещу друг са стоели разследващи полицаи и адвокатите от кантората. Опитали са се първоначално да го изгонят. "Написахме на място пълномощно от страна на адвокат Стоянов за мен, че го представлявам като адвокат, за да ме допуснат, въпреки, че обясних, че съм техен колега.  Това беше напълно гротескна ситуация.", заяви Пелев.

 

В адвокатското дружесво е присъствал на обиска и адвокат Владимир Дончев, който в деня на обиска даде интервю за Фрогнюз.

 

По отношение на разпитите има категоричен член в закона, който посочва, че адвокати не могат да бъдат разпитвани за техни клиенти. На адвокат Карадалиев е повдигнато обвинение за участие в ОПГ, в резултат на това той вече не може да защитава клиента си. Вероятно това е била целта.

 

Написахме отворено писмо до различните институции за да алармираме за тази репресия. Въпреки, че излязохме с редица публични декларации, те не получиха никаква публичност. Чрез нас се удрят нашите клиенти, това е удар срещу цялата адвокатура.

 

Висшия адвокатски съвет излезе с декларация, но с нея не беше поискано от никой да се предприемат някакви действия или мерки. Повод за нашето открито писмо беше и натискът, който се оказва и срещу адвокат Ирен Савова. Прокуратурата не знаем да се е самосезирала за разлепените нейни некролози, което е престъпление.

 

В пресконференция днес адвокат Александър Пелев обяви, че Прокуратурата неправомерно се намесва в дейността на адвокатурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 15242 |04.01.2019 Николай Ненчев: Бъдещето на военните ни самолети е в ръцете на Ахмед Доган . 9| 8848 |03.01.2019 Гръмкото делo ”Иванчева-Петрова” стигна Cтpacбypг . 25| 24414 |03.01.2019 Адв. Кр. Гьошев за Фрог: Ако Борисов съкрати администрацията, ГЕРБ губи изборите! . 3| 6018 |03.01.2019 Зорница Славова, ИПИ: Властта няма воля за съкращаване на чиновници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads