Реклама / Ads
1| 2644 |23.05.2023 НОВИНИ

ЕК обжалва отмяната на глоба в размер на 13 млрд. евро, наложена на ”Епъл”

.
ЕК обжалва отмяната на глоба, в размер на 13 млрд. евро, наложена на ”Епъл” заради данъчни облекчения в Ирландия Източник: БГНЕС
Антитръстовите регулатори на Европейския съюз обжалват пред най-висшата съдебна инстанция на блока, за да се отменят решенията на по-долна инстанция и да се накара американската корпорация ”Епъл” (Apple) да заплати рекордните 13 милиарда евро заради данъчни облекчения, предоставяни ѝ от Ирландия, информира Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Резултатът от този случай "ще определи дали страните членки ще могат да продължат да предоставят на мултинационални корпорации значителни данъчни облекчения в замяна на работни места и инвестиции", заяви адвокатът на Еврокомисията Пол-Джон Льовентал пред Съда на Европейския съюз.

 

В решение от 2016 г. Европейската комисия заявява, че две ирландски данъчни постановления в продължение на повече от две десетилетия изкуствено са намалили данъчната тежест върху "Епъл", която е била едва 0,005 на сто през 2014 г.

 

През 2020 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че европейските регулатори не са изпълнили правния стандарт, за да покажат, че американската компания се е радвала на несправедливо данъчно предимство.

 

Според Льовентал обаче това решение е било "юридически погрешно" и трябва да бъде отменено.

 

От "Епъл" отхвърлиха аргументите на Комисията, заявявайки, че компанията е заплатила своя справедлив дял от данъците в съответната държава.

 

"Печалбите, за които говорим – печалбите, които Комисията каза, че трябва да бъдат приписани на тези клонове в Ирландия – тези печалби всъщност са били обект на данъчния режим на САЩ", каза представителят на "Епъл" Даниел Биърд пред съда.

 

"Епъл" натрупа резерви за плащането на тези данъци в САЩ, където плаща около 20 милиарда евро данъци върху същите тези печалби, които според Комисията е трябвало да бъдат обложени от Ирландия, добави той.

 

""Епъл" е платила данъците, дължими съгласно ирландския данъчен кодекс", заяви още Биърд.

 

Органът за защита на конкуренцията на ЕС претърпя съдебни загуби през последните месеци заради съдебни оспорвания от "Стелантис" (Stellantis), "Амазон" (Amazon) и "Старбъкс" (Starbucks).

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2816 |19.05.2023 Агенцията по вписванията обжалва решението на съда за варненските акции на Пловдивския панаир . 0| 2604 |12.05.2023 Тръмп обжалва присъдата си по гражданско дело за сексуално насилие . 2| 4077 |03.05.2023 250 лв. глоба за наемател, нерегистриран до 15 дни в домовата книга . 8| 2960 |03.05.2023 Христо Грозев обжалва задочния си арест пред руски съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads