Реклама / Ads

1| 3025 |09.04.2020

Обнародваха в ДВ актуализацията на бюджета и промените в Закона за извънредното положение

.
В извънредния 34-и брой, днес, Държавен вестник обнародва актуализацията на бюджета и измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Актуализацията на бюджета беше гласувана на второ четене в понеделник. Актуализацията е необходима заради предвидените мерки в подкрепа на бизнеса и хората, останали без работа заради противоепидемичните мерки. За целта лимитът за нов държавен дълг през тази година се увеличава до 10 милиарда лева. Предвидени са 700 милиона лева за капитализация на Българската банка за развитие.

 

Обнародвани са и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март и продължаващо до 13 май. За разходка в парка например нарушителите ще бъдат глобявани с 300 лева, вместо с досегашния размер на санкцията – 5000 лева. При повторно нарушения обаче глобата скача на 1000 лева.

 

Туроператор, който трябва да възстанови заплатена сума от пътуващ за туристическо пътуване, когато е било отменено поради обявеното извънредно положение, може да предложи на пътуващия ваучер за заплатената сума. Ако пътуващият не приеме ваучера и при липса на друго споразумение за туристически пакет – заместител, между туроператора и пътуващия, туроператорът възстановява не по-късно от един месец, считано от датата на отмяната на извънредното положение, всички плащания, които е получил от пътуващия или от негово име.

 

В рамките на три поредни месеца пък лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващи се ще могат да получат безлихвен кредит до 1500 лв. месечно, като срокът на гратисния период за погасяване ще бъде най-малко от 3 до 5 години, а срокът за погасяване – 10 години. До края на извънредното положение всички хора, които са на борсата и получават обезщетение, ще могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители при облекчен режим и то без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“.

С обнородването на закона вече е официално, че до отмяна на извънредното положение партиите да останат без държавна субсидия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Радев подписа указите за промените в бюджета и извънредните мерки 9| 3758 |08.04.2020 . И на второ четене приеха актуализацията на Бюджет 2020 4| 3568 |05.04.2020 . Актуализацията на Бюджет 2020 мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси 1| 3228 |03.04.2020 . НС отлага актуализацията на бюджета и отграничава достъпа на журналисти 11| 3480 |01.04.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ