Реклама / Ads
0| 2223 |06.08.2024 НОВИНИ

Обнародваха решението на КС за Конституцията, влиза в сила до три дни

.
Решението на Конституционния съд за промените в основния закон вече е обнародвано в Държавен вестник. Така то трябва да влезе в сила в срок до три дни.
 

В края на юли конституционните съдии се произнесоха по жалби от страна на президента, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ за шестата поправка в Конституцията.

 

Решението отмени само част от направени промени, свързани със съдебната система, но остави в сила новите правила, по които се избира служебно правителство.





Конституционният съд не събра нужното мнозинство за отмяна на промените в Конституцията, които задължаваха президента да назначава за служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Това пише в решението, свързано с шестата поправка на Конституцията.

 

Ключовото заседание на съда продължи седем часа.

 

Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че посочените промени са противоконституционни.

 
Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова приемат, че тези промени не са противоконституционни.

 

Връща се старият дълъг 7-годишен мандат на главния прокурор. Той ще може да сезира Конституционния съд по всички въпроси.





Промените в Конституцията влязоха в сила на 26 декември 2023 г., като бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

 

Бяха обаче атакувани от Румен Радев, който оспори осем текста. Депутати от „Има такъв народ“, „Възраждане“ и БСП оспориха измененията изцяло.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3072 |06.08.2024 Външният министър на Литва: Без санкции за "обикновените руснаци" - та те убиват обикновени украинци . 0| 2286 |06.08.2024 Британски министър: Твърдението на Мъск, че расовите бунтове в Обединеното кралство са неизбежни, е доста жалко . 3| 2210 |06.08.2024 Вселенският патриарх: Руснаците благославят оръжия, носещи убийства на православните украинци, които защитават своята страна . 0| 2236 |06.08.2024 Джокович идва в България за мач с Григор Димитров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads