Реклама / Ads
0| 3998 |08.09.2022 НОВИНИ

Община Пловдив поканила Митрофанова за Съединението

.
Общината в Пловдив е поканила руската посланичка Елеонора Митрофанова на тържествата в града на 6 септември по случай Съединението, пише „Свободна Европа“.
 

Тъй като участието на руската посланичка в церемонията във вторник не беше обявено официално от българските власти, Свободна Европа потърси Община Пловдив с въпроса кой е поканил Митрофанова. Оттам потвърдиха, че поканата към нея е дошла именно от местната общинска администрация, оглавявана от кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

 

Според общинския пресцентър подобни покани се изпращат всяка година до „целия дипломатически корпус“, като този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският посланик Херо Мустафа е присъствала на други събития по повод празника по-рано през деня. От президентството не потвърждават пред „Свободна Европа“ дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на държавния глава и дали президентът е знаел за предварително за нея.

 

По думите на Илиян Василев няма как президентският отдел „Протокол“ да не е знаел кои са поканените: „Президентският протокол винаги знае кой е поканен от общината. Няма друг начин, винаги е така“.

 

Василев добави, че „позиционирането на Митрофанова непосредствено зад Радев е абсолютно необяснимо“. „Това е тежък протоколен гаф“, каза още бившият дипломат.

 

„Дори да приемем, че те са поканили други посланици, посланикът на Великобритания го няма“, посочи Василев, подчертавайки, че именно Лондон има съществен принос за осъществяването на Съединението.

 

„Сега, с новите отношения, може да се приеме, че просто като празник на България се канят всички. Но открояването й по този груб начин просто е кощунствено“, заяви още той.

 

Освен войната в Украйна и обявяването на България за неприятелска страна от Русия, историци припомнят и други причини, заради които присъствието на Митрофанова на точно тази церемония не изглежда неуместно.

 

Историкът Стефан Дечев пише, че Русия не само не е допринесла за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., но и му се противопоставя. Не само това, но и няколко месеца, след като то все пак се случва, в Южна България се провеждат избори за попълване състава на IV Обикновено Народно събрание с депутати и от двете територии. Вотът обаче не минава без руска намеса.

 

„Русия е против Съединението и работи против него системно още от 1880 г. поне. Руското неприемане на желанието на българите от Източна Румелия и Княжество България да осъществят съединение е факт и се потвърждава от купища документи, от цялата политика на Русия“, коментира историкът проф. Пламен Павлов.

 

Той определи като също толкова неуместно и присъствието на руската посланичка на връх Шипка, припомняйки, че „знаем, че на Шипка основната част от войниците са украинци“.

 

Според историка „присъствието на руския посланик, една представителка на чужда държава, която си позволи арогантен език неведнъж миналите месеци и години, е несъстоятелно“. „Просто е грозно и кощунствено“, обобщи проф. Павлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2809 |07.09.2022 Митрофанова изникна зад Радев в Пловдив на зарята? . 0| 2585 |07.09.2022 РЗИ-Пловдив с препоръки в наводнените села, за да се избегне епидемия . 0| 2692 |05.09.2022 НСО затяга мерките за сигурност в Пловдив в Деня на Съединението . 0| 2756 |04.09.2022 Областният управител на Пловдив: Мостът между селата Богдан и Московец е възстановен, този в Каравелово също

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads