Реклама / Ads
23| 5249 |24.01.2024 НОВИНИ

Общинар с прокремълски позиции провали идеята руското консулство във Варна да стане библиотека

.
Сградата на бившето руско консулство
Сгласовете на деветима общински съветници, членове на комисията по общинска собственост във Варна, искането на кмета Благомир Коцев от ПП-ДБ местната администрация да придобие безвъзмездно сградата на бившето руско консулство в града беше отхвърлена. Идеята на Коцев беше в нея да се помещава Окръжната библиотека на Варна. Преглед на видеозаписа от заседанието на комисията показва, че идеята за отхвърляне на точката от дневния ред на заседанието е на известния с крайните си прокремълски позиции Генадий Атанасов, съветник от местната партия "Свобода".
 

Комплексът на бившото руско консулство във Варна се намира в идеалния център на града. Той включва терен от близо 5 декара и двуетажна административна сграда с поне 990 кв.м застроена площ в непосредствена близост до сградата на община Варна (някогашен партиен дом на Българската комунистическа партия).


Преглед на видеозаписа от заседанието на комисията по "Собственост и стопанство" във варненския Общински съвет показва, че веднага, след предложението на председателя ѝ Йордан Кателиев за обсъждане на дневния ред на трибуната застава съветникът от партия "Свобода" Генадий Атанасов. Той не е член на комисията, но въпреки това има право на изказване, пише още "Дневник".


"Аз не съм член на комисията, така че не мога да направя предложение, но искам да обърна внимание, че по точка две това, което е постъпило към нас като преписки, няма никакви документи, които да определят собствеността на въпросния имот - нито нотариален акт, нито акт за собственост в конкретния случай, нито скици. И аз не мисля, че има някаква неотложна спешност за тая точка и смятам, че е по-разумно, ако се отложи за разглеждане на по-следваща комисия", казва още Генадий Атанасов.


Веднага след изказването на микрофона застава Георги Георгиев от "Възраждане" и подкрепя искането на Атанасов, въпреки че и той самият не е член на комисията. Представителите на местната администрация, присъстващи на заседанието, уверяват, че поисканите документи могат да бъдат предоставени до няколко минути


Това предложение обаче е отхвърлено и при последвалото гласуване деветима общински съветници отхвърлят от дневния ред на заседанието точката за придобиване на собственост върху сградата на бившето руско консулство от община Варна.


Публикациите в страницата на Атанасов във Фейсбук очертават профила на ревностен привърженик на Владимир Путин, подкрепящ войната, която Русия започна срещу Украйна. Атанасов не е пропуснал и нито един повод, в който да не цитира изказвания на Путин и външния му министър Сергей Лавров срещу Украйна, Европейския съюз, НАТО и Съединените щати. Една от последните му публикации в социалната мрежа е от 31 декември м.г. В нея четем следното:

 

"В Украйна затвориха границите за мъже, подлежащи на мобилизация. Никой не може да напуска Незалежната! Това се прави дори преди да е гласуван новият пакет от закони, свързани с военната повинност от парламента на т.нар. "държава", която всъщност е територия, на която други страни мобилизират ресурси, за да воюват срещу Руската федерация. Очевидно Чичо Сам е твърдо решен да "утилизира" населението, което все още е останало по онези земи, които САЩ използват като плацдарм за военната си авантюра срещу Русия".


След това Атанасов обяснява, че съвсем скоро ще започне и лов на "пушечно месо" в Европа, където пребивават милиони украински бежанци. Те щели да бъдат залавяни и депортирани в Украйна, където "управляващата хунта всячески се опитва да удължи агонията си и респективно паричните потоци към семейство Байдън и обкръжението му".


Имотът на бившето Генерално консулство на Руската федерация във Варна стои празен от началото на октомври м.г., когато служителите му го напуснаха, а посолството на Русия в София обяви, че го закрива заедно с това в Русе. Посочената причина за това беше, че българското Министерство на външните работи е отказало да поднови договора за наем на имота. В началото на октомври миналата година
служителите на консулството се изнесоха от него и оттогава той стои празен.


Скоро след това народните представители Стела Николова и Ивайло Митковски от "Демократична България" зададоха въпрос на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел какви са плановете за бъдещето на сградата и дали външното министерство би я предоставило на община Варна, за да бъде разположена в нея Окръжната библиотека. Получените отговори не дадоха ясна идея за намеренията на външното министерство относно бъдещето на постройката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4658 |24.01.2024 Грипът настъпва, върнаха маските в болниците . 1| 4696 |24.01.2024 Елена Йончева: България може да поиска помощ от ЕС за освобождаването на българите в Йемен . 9| 9467 |24.01.2024 "Слава на Украйна!". Как в Русия и в окупираните територии преследват за този лозунг . 4| 6002 |24.01.2024 Опасен завой: Първа прогноза за изборите за Европейски парламент през 2024 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads