Реклама / Ads
1| 4601 |17.05.2018 НОВИНИ

Общинските съветници от ПГ5 сложиха противогази по време на сесия

.
Общинските съветници от Политическа група 5 сложиха противогази по време на сесията на СОС днес. С този акт те предупредиха колегите си и столичани за опасността от изграждането на завод за изгаряне на RDF, което е трета фаза от проекта за оползотворяване на отпадъците.
 
От ПГ5 показаха, че категорично се разграничават от приетия днес доклад на кмета Йорданка Фандъкова за поемане на дългосрочен заем от 67 млн. евро от Столична община за инсталацията. Цялата стойност на проекта е 157 млн. евро, а останалата част ще бъде по ОП "Околна среща". Заводът ще бъде изграден на площадка на "Топлофикация" в района на Централна гара. Мнозинството на ГЕРБ в СОС, с подкрепата на няколко съветници от РБ решиха да се вземе този заем от Европейската инвестиционна банка. От 58 гласували, 36 бяха "за", 16 "против" и 6 "въздържали се".

Мнозинството не се вслуша в критиките на БСП и на реформаторите, нито в конструктивното предложение на ПГ5 да се сформира експертна работна група и да се разгледат всички алтернативи на технологията - скарно изгаряне. " ПГ5 предлага винаги конструктивни решения, надяваме се да има чуваемост и решението в СОС да се вземе не силово, а експертно", каза съпредседателят на ПГ 5 инж. Симеон Славчев.

Споровете около инсталацията продължиха повече от 3 часа и половина. Мотивите на ПГ5 за отмяна на решението от 20 юли 2017 г. бяха, че за инсталацията няма политически и обществен консенсус, което било едно от изискванията на ЕК. Проектът ще повиши фините прахови частите във въздуха на София, липсва подробен анализ за алтернативите на технология и информираност на гражданите. Според инж. Славчев консултантската фирма "Рембол" не е предложила никакви други варианти освен скарното горене на отпадъка и за дейността си е получила 2 млн. евро. Съпредседателят на "група 5" представи съвременни технологии - по-иновативни, по-екелогични и по-ефективни.

"Съвсем скоро такива инсталации ще заработят в Норвегия, Германия и Ротердам, при която ще се произвежда синтетична газ, която може да покрие нуждите на целия градски транспорт", заяви той.

От ГЕРБ изпаднаха в противоречиви изказвания като едно от тях беше, че новата инсталация ще направи въздуха в София по-чист. Стана ясно, че два камиона - гондоли ще извозват опасния отпадъци - дънна пепел, от изгарянето на RDF. Това трябва да бъде депонирано в Русе, Севлиево или в Германия. "Двата камиона ще правят курсове с дължина 24 км за 38 минути", обясни зам.-кметът по екологията Йоана Христова. Сметките й обаче се оказа, че излизат, защото инсталацията ще бълва 180 000 т. пепел годишно, което прави по 493 т. дневно.

От ГЕРБ обясниха, че заработвайки, инсталацията ще намали старите мощности на Топлофикация. Така цената на парното щяла да падне с 6%. Преди година от ГЕРБ твърдяха, че намаляването на топлинната енергия ще е 10%. В момента RDF-ът е 28% от столичния боклук, а през 2016 г. той е бил 51%. Фандъкова даде за пример същата инсталация в Копенхаген, а общински съветници я контрираха, че с тази инсталация се стимулира производството на боклук.

Липсва прозрачност и информираност за проекта категорични бяха общински съветници от БСП, РБ и ПГ5. С доклада на кмета Фандъкова те се запознали два дни преди сесията. Оказа се, че столичанин е осъдил СО за отказ на достъп до обществена информация относно проекта. В същото време съветникът от БСП Альоша Даков е трябвало да попълни декларация за конфиденциалност, след като е получил информация от дирекция "Управление на отпадъците" на СО.
В крайна сметка от ГЕРБ бяха категорични, че трябва да се приеме този доклад, за да не се загуби финансирането, а останалите параметри и въздействието на тази инсталация върху столичани не ги вълнува.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4240 |27.04.2018 В Търново съветниците ”уредиха” избирателите си с 10% по-скъпа вода . 0| 5436 |27.03.2018 ВАП: Общинските съветници газят законите като правят незаконни наредби . 0| 6356 |02.02.2018 Първо във Фрог: Общинските лекари блокират пътища в знак на протест . 1| 4938 |02.02.2018 Илиян Тимчев: Бъдещето на общинските болници е част от бъдещето на всички болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads