Реклама / Ads
5| 5723 |07.05.2020 НОВИНИ

Общопрактикуващите лекари скочиха срещу обидите на властта към тях

.
В обръщение до здравния министър, колегията на общопрактикуващите лекари от София област изразява възмущението си от отношението на властите към труда на лекарите. Писмото е подписано от Председателя на колегията – Д-р Виктория Чобанова и към него са приложение множество мнения на отделни лекари, пише сайтът czpz.org.
 

Общопрактикуващите лекари сме възмутени от посланията на управляващите!
От националния ефир отново прозвучаха обвинения към заразените лекари: „Лекарите са се заразили, защото не са ползвали ЛПС правилно“. Не „защото не са имали“, не „защото ежедневно преглеждат болни, рискувайки здравето си“, не „защото нямат достъп до изследвания, които да потвърдят или отхвърлят заболяването“.
Такива бяха коментарите за лекарите във Видин. Такива са сега за лекарите в Сливен. Тези внушения са неетични, показват незнание или нежелание да бъде узната истината за „системата“ на здравеопазване в България.


А истината е: нима лекарите, сме толкова невежи, че подценяваме опасността? Едва ли лекар би работил в условията на епидемия без да вземе необходимите предпазни мерки, ако има възможност. Нека да си спомним месец март - всичко изведнъж изчезна – нямаше дезинфектанти, нямаше маски, нямаше спирт, ръкавици.
Кой допусна спекулата: еднократна маска се предлагаше за 3-5 лева (частична защита за 2 часа, съгласно указанията). Когато една медицинска сестра сподели, че имат на дежурство (12-часово) по 2 еднократни маски (една за сестрата и една за санитарката), които предават на следващата смяна (!!!).


Когато в цяла болница нямаше дезинфектанти за ръце. И в тези условия лекарите бяха на своя пост, помагаха на нуждаещите се, лекуваха ... Поеха риска от заразяване, не спряха работа, спасяваха хора...
НОЩ тогава непрекъснато съобщаваше, че на медиците са осигурени ЛПС. Може би на някои медици, в някои отделения!? Но категорично не на всички!
Общопрактикуващите лекари в цялата страна бяхме „осигурени“ с по 2 броя еднослойни еднократни маски с разлепени ластици, негодни за употреба – за една практика. Толкова! В психиатрична болница получиха защитни екипи, които се разпадат при обличане. Това дали е „осигуряване с ЛПС“, или колкото да се каже, че нещо е раздадено?


С неимоверни усилия успяхме да осигурим и закупим сами ЛПС и дезинфектанти, за да можем да вършим работата си в тези условия и да намалим риска от заболяване.
Рискът при нас е много по-голям, отколкото е в магазина, в парка, в спортната зала. Ние ежедневно преглеждаме и лекуваме болни, не знаем кои от тях са заразени и кои – не.
Медиците боледуват повече! Вирусът циркулира в обществото и никой от нас няма гаранция, че болният пред него не е болен от КОВИД, или носител.
За нас, ОПЛ, „грижата“ беше - 2 негодни маски! Не сме на първа, втора, десета или каквато и да е линия. Нямаме достъп до изследвания – за нас самите. Не сме приоритет на правителството. У нас е така.


Резултатът е виден. Болниците във Видин и Сливен бяха първите. Това ще се случи в цялата страна. В близко или по-далечно бъдеще. И всички лекари ще бъдат обвинени за това, че ежедневно дават всичко от себе си, за да помогнат на болните. За някои от тях това ще свърши фатално – вече загубихме двама колеги, вечна им памет! Те са първите, но едва ли ще са последни, за съжаление...

 

Господа Управляващи, спрете се! Подигравате се с хора, без които не можете!
За какво ни унижавате? Пречим ли ви? Ако пречим – лекувайте вие!Болни има навсякъде! И навсякъде имат нужда от лекари!
Покажете уважение към ежедневния риск за нашия живот и живота на нашите близки!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5679 |05.05.2020 Лекари гневни след смъртта на колежката си: Лекуваме много по-опасни болести от COVID 19 . 7| 4847 |30.04.2020 Кирил Ананиев: Решихме проблема с личните лекари относно имунизациите . 5| 4971 |30.04.2020 Д-р Николай Брънзалов: Не може да се каже, че личните лекари нямат досег със заразени . 2| 7498 |29.04.2020 Общопрактикуващите лекари се разгневиха на здравния министър за лъжи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads