Реклама / Ads
6| 4614 |11.12.2008 НОВИНИ

Обвинените за злоупотреби по САПАРД - на съд днес

.
Иззети са документи от 36 банки в страната и са получени материали по Кипър, Белгия и Ирландия. Назначена е петорна банково-техническа и счетоводна експертиза. Очакват се материали и от САЩ.
 

Софийският градски съд заседава днес по делото срещу девет души, обвинени за злоупотреби със средства по програмата САПАРД.

През юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Те са са обвинени в документни измами и злоупотреби с пари по програмата.

Работата по случая започва на 6 ноември 2006 г., когато във Върховната касационна прокуратура е получен сигнал от германските митници за извършена злоупотреба със средства по САПАРД от български фирми, посредством използване на фалшиви документи за стари машини за месопреработка и пакетиране. Месец по-късно в Софийската градска прокуратура е било образувано досъдебно производство срещу Марио Николов и други шестима за това, че в периода 2002-2005 г., като организирана престъпна група, чрез използване на множество документи с невярно съдържание, без правно основание, са получили субсидии по САПАРД за около 14 млн. лева. Схемата е функционирала като чрез фалшиви документи в България са били внасяни фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които са представяни за нови, и субсидиите от САПАРД са били усвоявани. Участвали са български фирми, занимаващи се с месопреработка.

В хода на разследването са разпитани 30 свидетели, сред които 15 длъжностни лица от ДФ "Земеделие". По делото са наложени обезпечителни мерки върху имоти на обвиняемите - запорирани са 32 банкови сметки и е поставена възбрана на общо 41 недвижими имота на територията на страната.

На 18 януари т. г. Софийската градска прокуратура е изготвила постановление за прекратяване на обвиненията за участие в организирана престъпна група и документна измама по отношение на бизнесмена Людмил Стойков. Прокуратурата е приела, че няма доказателства за подобно обвинение. От основното дело са били отделени материали и срещу Стойков е било образувано досъдебно производство за пране на пари. Освен Стойков качеството на обвиняеми по това дело имат Николов, Николова, Иванов, Петров и Хаджииванова. Иззети са документи от 36 банки в страната и са получени материали по следствени поръчки от Кипър, Белгия и Ирландия.Запознати твърдят, че за Стойков липсват доказателства и в тази посока.

Назначена е петорна банково-техническа и счетоводна експертиза. Очакват се материали по съдебна поръчка от САЩ.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4951 |21.10.2008 Установиха нови злоупотреби по европейски програми . 13| 5016 |08.08.2008 Милен Велчев: Рискуваме ЕК да спре окончателно парите по САПАРД . 4| 4996 |08.08.2008 М. Плугчиева: ФАР, ИСПА и САПАРД са с критични пунктове . 5| 4558 |07.08.2008 Добра новина дочакал министър Цветанов по САПАРД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads