Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

2| 2743 |07.10.2021 НОВИНИ

МФ: Очаква се забавяне в нарастването на доходите, което ще намали темпа на потребление

.
Министерството на финансите ревизира есенната си прогноза за развитие на икономиката. Според новите изчисления реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне до 4%, а през следващата година ще гони 5 на сто с прогноза от 4,9%.

Основната причина за ускоряване на икономическия растеж ще са инвестициите, както и стабилизирането на частния сектор след ковид кризата.

 

Същевременно обаче се очаква забавяне в нарастването на доходите, което ще намали и темпа на потребление от страна на домакинствата, показват данните на Министерството на финансите. Средногодишният брой на заетите ще остане почти на нивото от предходната година - с увеличение от 0,1%. Очаква се обаче този показател значително да се подобри през следващите три години, допълва БНТ.

 

Министерството е ревизирало и прогнозата си за поскъпване на петрола и неенергийните суровини до края на годината. Цените им ще нарастват с повече от очакваното през пролетта. Нарастването на общото равнище на потребителските страни ще продължи да се ускорява като инфлацията в края на годината ще достигне до 3,8%. Отделно се засилва и риска от още по-голямо повишаване на международните цени на соровините и стоките.

 

Прогнозата за кредитите за 2021 г. е ревизирана възходящо (спрямо пролетната). Годишното нарастване на вземанията от предприятия се прогнозира да бъде около 4.1%, а на вземанията от домакинствата – 10.3%. Кредитът за нефинансови предприятия ще се ускори в периода 2022–2023 г., в синхрон с възстановяването на частните инвестиции.

 

Представената прогноза е зависима от развитието на епидемичната обстановка както в страната, така и в световен план, обясняват от министерството на икономиката. Важна предпоставка за нейното реализиране е поддържането на относително ниски нива на разпространение на вируса и ограничено въздействие от протичането на пандемията върху икономиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2359 |06.10.2021 Очаква ни предимно слънце. На места денят започва с мъгли . 9| 60315 |05.10.2021 Кадиев: Вторият политик от ”Документите Пандора” очаквам да е бивш премиер или министър . 15| 27050 |04.10.2021 Евгений Дайнов: Очаквам Герджиков да се издъни като Цачева . 0| 2355 |03.10.2021 Очаква ни слънце, но се облечете по-топло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ