Реклама / Ads
3| 3248 |27.11.2021 НОВИНИ

Очакват техническа експертиза дали в автобуса на РСМ е имало взривни вещества

.
Заместник-окръжният прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров ще получат днес от главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите на тежката автобусна катастрофа в България, стана ясно на съвместен брифинг.
 

Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре за София за идентифициране на телата и предаване на останките на загиналите, съобщи главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски.

 

От своя страна, българският следовател подчерта интензивната комуникация и непрекъсната работа с властите от РСМ от началото на инцидента.

 

„Чрез взаимодействието на прокуратурите на РСМ и България за много кратко време достигнахме до възможността за идентификация на жертвите. Дълбоко сме благодарни за усилията на главния прокурор на РСМ, доброто съдействие на ръководителя на спецпрокуратурата и професионалната работа на всички структури“, обясни Петров.

 

При спазване на закона, за много кратко тленните останки на загиналите ще бъдат върнати в РСМ, за да бъдат погребани от близките им.

 

По думите на обвинителят от Перник Бисер Михайлов се касае за безпрецедентна катастрофа.

 

„Наистина координацията между властите беше на изключително ниво. Ще продължим със същата активност и се надявам в най-кратки срокове и след изготвянето на ДНК анализите, труповете на загиналите да бъдат максимално върнати“, допълни той.

 

По думите му се работи по всички версии за катастрофата: „Не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, и да отпаднат всички останали“.

 

„Собственикът на фирма „Беса Транс“ е разпитан, с него интензивно се работи на територията на РСМ. Веднага след настъпването на катастрофата, документацията е иззета, заяви Йовевски.

 

Разследването продължава, досъдебното производство е от 5 дни.

 

„Когато бъдат изготвени заключеният по всички съдебни експертизи, тогава ще имаме и решение дали маркировката на пътя е в някаква причино-следствена връзка с настъпилото произшествие“, допълни Михайлов.

 

Работи се и по техническа експертиза за причините за възникването на пожара. Категорично се отхвърлят предположения за превоз на бензин или взривни вещества.

 

„За да бъде изключен тероризъм или умишлени действия за взривяване са направени изследвания, които да отхвърлят тези версии на този етап. Но работата продължава“, допълни българският следовател. По думите му на този етап това предположение е изключено.

 

Днес на властите в България ще бъдат предадени показания на разпитани свидетели на инцидента, обясни главният прокурор на РСМ. В следващите дни предстои да бъдат разпитани още много лица, допълни той. Всички протоколи ще бъдат изпратени на България.

 

Собственикът на фирмата не може да бъде обвинен за конкретното пътно произшествие, казаха разследващите. Седалището и управлението на собственика на фирмата и автобуса са в РСМ, допълниха властите.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3047 |24.11.2021 Станишев към президента: Поздравления! Сега българите очакват нова страница – работещи институции и редовно правителство . 5| 3079 |09.11.2021 Прилична избирателна активност очакват политолози . 3| 3785 |30.09.2021 Председателят на НСИ: Първи резултати от преброяването се очакват преди Коледа . 0| 2985 |25.09.2021 Слънце в почивния ден. Валежи не се очакват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads