Реклама / Ads
8| 3708 |17.05.2021 НОВИНИ

Огнян Герджиков: Служебният кабинет започва амбициозно, ревизия е необходима

.
Проф. Огнян Герджиков
”Започва твърде амбициозно, което не е лошо, иска се от него да прави неща и той може не малко да направи. Неговият състав е много добре подбран”, коментира пред БНТ първите стъпки на новия служебен кабинет професор Огнян Герджиков.
 

Той добави, че е важно да няма крайности и призова да има проверки.

 

"Например вчера научих, че икономическият министър Кирил Петков е обърнал внимание на Българската банка за развитие. Оказва се, че 1 милиард са дадени на 8 големи фирми. Очевидно е, че е необходима ревизия, може да се подмени състава на ръководството", каза проф. Огнян Герджиков.

 

По думите му изборите са най-важното за един служебен кабинет, но не означава, че само това трябва да прави.

 

"Имат много текущи задачи, трябва да няма административен рекет, да работи бизнесът. Този кабинет е по-силният от този, в който аз участвах има силни фигури. Очевидно е, че президентът Румен Радев е натрупал опита и е намерил много силни кандидати, хора възпитаници на Харвард, това само по себе си показва много високо качество", допълни проф. Огнян Герджиков.

 

Той прогнозира, че това служебно правителство може да управлява и по-дълго.

"Трябва да се направи коалиционен кабинет, не изключвам да има още избори, но това не е чак толкова страшно. Българският парламент произвежда голямо количество брак, не работи добре, това е нещото, което спъва България през последните години. Сегашните закони не са добри и непрекъснато ги променяме. Непрекъснато произвеждаме некачествена законова продукция, това спъва инвестициите и бизнеса, няма изграден механизъм за правене на закони, те така не се правят. Нашият парламент действа като луд с картечница", добави проф. Огнян Герджиков.

 

Според него три четвърти от законопроектите са на отделни депутати, а не са на правителството, което означава, че много често има лобистки текстове.

 

"Това прилича на особен вид шизофрения, някъде към 80 законопроекти бяха внесени за 2-3 седмици. Парламентът може да бъде вреден с непрекъснатата промяна на законите. Не може да има хулигански подход да има в изказвания и нападки. Един председател и Господ да е трудно може да се справи, ако депутатите не са на необходимата висота. Ива Митева няма организационен опит, не е лесно да се укроти "врящо гърне", каза проф. Огнян Герджиков.

 

Той коментира промените в Изборния кодекс и отбеляза, че има резерви към машинното гласуване, тъй като крие рискове.

 

"Германия и Нидерландия го отрекоха, ние сме силни в купуването на гласовете, неграмотните не знам как ще се справят с машините. Една голяма част от ЦИК са същите хора. Има опасност нищо да не се промени, това няма да е добре за България. Радев направи добър служебен кабинет. Избори 2 в 1 не са изключени. В момента най-малко Конституцията пречи на България, тя върши работа", каза още проф. Огнян Герджиков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10761 |16.05.2021 Корнелия Нинова: Служебният кабинет е сбор от експерти, които да направят ревизия и честни избори . 12| 3586 |16.05.2021 Герджиков: Впечатлен съм! Служебното правителство тръгна устремно и активно . 29| 9760 |14.05.2021 Бивш прокурор: Служебният премиер може да прекрати отпуска на шефа на ДАНС . 24| 6948 |14.05.2021 Ген. Атанасов: Служебният кабинет действа мудно, назначаването на човек на Орешарски е странно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads