Реклама / Ads
36| 5336 |04.04.2013 НОВИНИ

Ограничиха производството на ток от АЕЦ "Козлодуй" и ВЕИ

.
От съображения за национална сигурност производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" от въглища и от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е ограничено за сметка на електроенергията, добивана от водните централи. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов.
 

„В момента много от язовирите са пълни с много вода, която трябва да се отработи, за да не станат наводнения”, обясни Божан Стоянов. По думите му това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството на ток от други източници.

Атомната централа работи на половин мощност от сряда заради излишъка от ток, намаленото потребление, пълните язовири и почти спрения износ на ток.

От 10 ч до 18 ч днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана, съобщиха от "ЧЕЗ-България".
 
„Енергийната система на страната е в изключително трудно положение, защото потреблението е изключително свито. Имаме задължителни ангажименти за изкупуване на скъпа енергия, която, общо взето, не ни трябва. В момента също така имаме много водна енергия. И имаме ангажименти да изкупуваме скъпа енергия от нови възобновяеми енергийни източници. Това са оперативните проблеми, а в същото време – финансовото състояние е лошо”, каза Божан Стоянов, предава bTV.

Ограничения има и за топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. Поддържа се необходимият минимум от конвенционални централи, които работят на въглища, за да има т.нар. стабилност в електрическата система.

Днес в Министерството на икономиката и енергетиката се очаква да има среща с въгледобивния сектор за да се обсъди тежката ситуация. Миньорите се готвят за стачка, ако не се намери решение. В момента около 1500 души от „Мини Марица Изток" са в платен отпуск заради намалелите заявки за въглища. В принудителна отпуска са и близо 2000 миньори от Югозападния въгледобивен район.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8077 |01.02.2013 Шефът на АЕЦ "Козлодуй": АЕЦ ни пази от война . 37| 6408 |11.01.2013 Яне Янев: Р. Овчаров е източил 350 млн. лв. от АЕЦ "Козлодуй" . 0| 4814 |09.01.2013 Н. Милошев: Площадката на "Козлодуй" е по-стабилна от Беленската . 118| 5977 |06.01.2013 Румен Овчаров: След 15 г. токът от АЕЦ "Козлодуй" няма да ни стига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads