Реклама / Ads
19| 8078 |01.02.2013 НОВИНИ

Шефът на АЕЦ "Козлодуй": АЕЦ ни пази от война

.
Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"
Вижда се явно противоречие в обществото по въпроса за изграждане на АЕЦ "Белене". Но нито един представител на политическите сили досега не се е изказал, че не трябва да се развива ядрена енергетика у нас въобще.
 

Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Министерски съвет ще реши къде да се развива ядрената енергетика. Но благото на страната има нужда от нея, категоричен е той.

Николов вижда бъдещето на енергетиката в изграждането на Седми блок в централата в Козлодуй. Там вече има нужната инфраструктура, готви се и хранилище за обработено гориво с дълъг срок на експлоатация. Всички тези предимства накланят везната в полза на нов блок в централата, отколкото да се създава съвсем нова АЕЦ. По думите му вече има три алтернативни площадки, и ако има политическа воля, всички критически точки, които са останали в дебатите, ще бъдат избегнати.

Той обясни, че рано или късно Пети и Шести блок трябва да бъдат изведени от експлоатация, а тези мощности трябва да бъдат възстановени. Седми, а в последствие и Осми блок, ще изпълнят тези функции. А АЕЦ "Козлодуй" генерира добри приходи, уточни изпълнителният директор на дружеството.

Ядрената енергетика е високотехнологичен процес. Всяка страна, която я развива, може спокойно да има независимост от доставките на гориво за около година и половина. Освен това е част от националната сигурност. Никой няма да нападне страна, която развива ядрена енергетика. Освен всичко, държава, бедна на ресурси и горива, трябва да инвестира в ядрена енергетика, категоричен бе той.

Цената на тока от АЕЦ „Козлудуй” не е променяна от няколко години. 60 процента от продукцията на централата отива за регулирания пазар, оставащите са за свободния. Това разделение помага да се запазят по-ниски от предвидените от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране цени, коментира Николов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6637 |30.01.2013 Шефът на БАН става министър на образованието и науката . 3| 5070 |20.01.2013 Шефът на "Крон": НСО е виновна . 14| 13601 |15.01.2013 Шефът на КАТ–Варна зареждал личната си кола със служебна карта . 21| 5748 |12.01.2013 Отец Петър: Пази Боже Кирил да стане патриарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads