Реклама / Ads
13| 2836 |19.06.2023 НОВИНИ

Ожесточени боеве в Украйна на три фронта

.
На фронта
Президентът Володимир Зеленски похвали украинските сили за тяхното ”много ефективно” отблъскване на вражески атаки близо до Авдиевка, една от централните точки на боевете на изток.
 

"Секторът Авдиевка е много ефективен при отблъскване на атаки", каза Зеленски в нощното си видеообръщение в неделя.


Ръководителят на военната администрация в Авдиевка, миньорски град, разрушен от продължаващи от месеци боеве, заяви пред националната телевизия, че украинските сили са напреднали около един километър около града през последните две седмици.


Пред украинците Зеленски каза още, че боевете на Таврийския (южния фронт), са "най-жестоки", и изрази благодарност към войниците, които се бият там и другаде. Украински военни са отбелязали напредъка на южния фронт, пише Ройтерс.


"Нашите войски са в движение: позиция по позиция, стъпка по стъпка ние вървим напред", каза Зеленски.

 

От своя страна Русия съобщи за ожесточени боеве в неделя на три участъка от 1000-километровия фронт.

 

Местен администратор в окупираните от Русия райони съобщи за превземането от Украйна на село Пятихатки в южната Запорожка област.


"Вълнообразните" офанзиви на врага дадоха резултати въпреки огромните загуби", каза официалният представител Владимир Рогов в приложението за съобщения "Телеграм".


Руското министерство на отбраната не споменава Пятихатки в ежедневната си сводка, в която се съобщава, че войските на Москва са отблъснали украински атаки в три участъка от фронтовата линия. Руската група сили "Восток" заяви, че Украйна не е успяла да превземе селището.


Във вечерния доклад на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна също не се споменава Пятихатки. Миналата седмица Украйна каза, че е превзела близкото селище Лобкове и села на изток, в района на Донецк.


Проверката на сведенията е трудна, тъй като Украйна е наложила информационно затъмнение, за да подпомогне на оперативната сигурност. Според Киев Русия е претърпяла много по-големи загуби, отколкото Украйна по време на новото си нападение. Москва твърди обратното.


Регионален служител каза, че украинските сили са унищожили склад за руски боеприпаси в окупираната област Херсон, част от продължилите седмици усилия на Киев да прекъсне руските линии за доставки.

 

Британското военно разузнаване съобщава, че боевете са съсредоточени върху Запорожие, западен Донецк и близо до Бахмут.

 

"Във всички тези области Украйна продължава да провежда настъпателни операции и постигна малък напредък", се казва в "Туитър".

 

Според Лондон руската отбрана е "сравнително ефективна на юг", като и двете страни са понесли тежки загуби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2645 |19.06.2023 Кремъл отхвърли искане на ООН за достъп до наводнени райони под руски контрол в Украйна . 17| 6977 |19.06.2023 Ген. Съби Събев: България трябва да предостави на Украйна боеприпаси, танкове и артилерия . 40| 12676 |19.06.2023 Русия побеждава само в сводките, по тях Украйна би трябвало да воюва само със сопи . 0| 2541 |18.06.2023 Боксьори от Румъния, Украйна и България в двубои за ”Купата на кмета”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads