Реклама / Ads
0| 3209 |03.06.2022 НОВИНИ

Окончателно! ЕС одобри отстъпката за България за петролното ембарго срещу Русия

.
Източник: БГНЕС
Съветът на Европейския съюз разпространи днес съдържанието на одобрените снощи нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват частично ембарго за вноса на руски петрол. В текста се посочва, че България получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.
 

ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят.

 

ЕС разширява списъка на руските банки, изключени от международната разплащателна система "Суифт", с най-голямата руска банка "Сбербанк", както и с Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка, пише БТА. Добавена е също Беларуската банка за развитие и възстановяване.

 

ЕС преустановява приемането на още три руски държавни медии - "Россия RTR/RTR Планета", "Россия 24/Русия 24" и канала "Center International". Пояснява се, че тези организации се използват от руското правителство за манипулиране на информацията и за насърчаване на дезинформация за войната в Украйна, включително за пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и на ЕС. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да осъществяват интервюта.

 

ЕС разширява списъка на руските и беларуските граждани и организации, засегнати от ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които може да допринесат за технологичното подобряване на отбраната и сигурността на Русия. Това ще включва 80 съставки за производството на химически оръжия, се посочва в съобщението

 

ЕС ще забрани предоставянето за Русия на услуги от областта на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак.

 

Налагат се санкции на отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, както и на руснаци, подкрепящи войната, бизнесмени и членовете на семейства, на олигарси и служители на Кремъл, както и на дружества от областите на отбраната и финансите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3067 |27.05.2022 Бенчев: За бранша все още не е ясно как ще се прилага отстъпката от 25 ст. за горивата . 0| 2993 |23.05.2022 ЕК и МВФ одобриха антикризисните мерки на правителството . 0| 2957 |18.05.2022 Лукашенко одобри смъртното наказание в Беларус . 0| 3086 |18.05.2022 Кабинетът ще одобри промени в Закона за съдебната власт и пътищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads