Реклама / Ads
0| 4420 |31.03.2016 НОВИНИ

„Октоподите” осъдиха държавата за 114 000 лв.

.
Европейският съд по правата на човека постанови поредните си осъдителни решения срещу България.
 

Те са в полза на Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците – четиримата от задържаните в началото на 2012 г. в показната акция „Октопод” на МВР под ръководството на Цветан Цветанов в първия мандат на премиера Борисов. Общо 114 000 лева ще плати държавата на част от задържаните

 

Задържането им беше заснето и разпространено от пресцентъра на МВР (видеото тук), като според запознати, за да изглежда респектиращо пред камерите, се е наложило някой от кадрите да бъдат повтаряни.

 

В решението си съдът в Страсбург отбелязва широко отразените в медийте полицейски операции. Констатирани са няколко нарушения – на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедлив процес, на зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита.

 

Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им. Равносметката след присъдата е общо 90 00 евро обезщетение за Пламен и Йордан Стоянови и семействата им. 15 000 евро за Антон Петров и съпругата му и 9000 евро за Алексей Петров.

 

Припомняме, за групата, ръководена от Алексей Петров, беше съобщено, че се е занимавала с рекет, изнудване и заплахи, пране на пари, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци и сводничество.

 

В българската съдебна система обвиненията по операцията "Октопод" бяха разделени в последствие на няколко дела. И в момента в Софийски градски съд продължава т.нар. дело „малък октопод", което е срещу Алексей Петров и още няколко души, обвинени в изнудване, станало през 90-те години на 20 век.

 

Голямото и основно дело „Октопод” бе окончателно прекратено, след като прокуратурата така и не успя да докаже престъпленията.

 

БНР припомня, че миналата година, пак заради операции в мандата на Цветан Цветанов, Европейският съд по правата на човека осъди България заради варненската полицейска акция "Медузите" и изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4290 |30.03.2016 Държавата взема имоти за над 1 млн. лв. от Юзеир Юзеиров . 0| 5126 |23.03.2016 Осъдиха ексмитнически началник на 7 г. затвор . 12| 7199 |19.03.2016 Калфин: "Булгартабак" да не извива ръцете на държавата . 28| 5309 |09.03.2016 В. Каролев за екопротестите: 15 партийно свързани човека разиграват държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads