Реклама / Ads
2| 4621 |09.07.2009 НОВИНИ

OLAF иска резултати от борбата с корупцията

.
Днес в Брюксел Европейската служба за борба с измамите (OLAF) публикува новия годишен доклад за оперативната си дейност за 2008 г., както и съобщение за пресата.
 

По този повод генералният директор на OLAF Франц-Херман Брюнер, изтъкна конкретно сътрудничеството на OLAF с България, съобщиха от пресцентъра на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

Според Брюнер в България OLAF се възприема до голяма степен като надзорен орган за средствата от ЕС. В действителност обаче европейската институция полага специални усилия за подобряване на положението в страната ни не само посредством водените от нас разследвания, но и чрез активни консултации с българските власти.

По думите на Брюнер посланието към българските власти е ясно: Направени бяха някои промени. Сега очакваме резултати. В заключение той подчертава, че е необходимо ЕС да види ясни и осезаеми резултати от борбата с измамите и корупцията в България — както в областта на съдебните процедури, така и по отношение на възстановяването на средства.

През 2008 г. OLAF е започнала разследване по 204 нови случая. Злоупотреби по проекти в здравната сфера в Уганда, неплащане на антидъмпингови мита за силициев метал от Китай, служител в делегация на Комисията, за когото има подозрения, че взема подкупи в замяна на възлагането на договори: това са само три примера, показващи голямото разнообразие от случаи, по които е работила Европейската служба за борба с измамите (OLAF) през 2008 г.

„OLAF отново отчете значително нарастване на обема получена информация, което потвърждава доверието на обществото в работата ни срещу измамите и корупцията“, заяви генералният директор на OLAF Франц-Херман Брюнер по повод представянето на най-новия доклад за дейността на OLAF в Брюксел. „През десетата година от съществуването си OLAF е служба с утвърдени позиции и висока репутация на международно равнище. OLAF обаче не може сама да се бори с измамите и корупцията: за да постигнем успех, ние разчитаме също така на партньорите си в държавите-членки, трети държави, международни организации и в институциите на ЕС“, изтъкна Брюнер.

Докладът на OLAF пояснява дейността на службата в и извън ЕС посредством многобройни казуси и статистически таблици.

Специално внимание в тазгодишния доклад се обръща на съдебното продължение на разследванията на OLAF. От създаването си през 1999 г. OLAF е започнала разследване по над 3000 случая, повече от 300 лица са били осъдени от наказателни съдилища на общо почти 875 години затвор, от които 208 години - условни присъди.

Отчитат се сериозни финансовите ползи за данъкоплатците от действията на OLAF. де Сума, надхвърляща 460 млн. EUR, е възстановена във връзка със случаи на OLAF, като за същия период оперативните разходи на службата са около 53 млн. EUR.

OLAF продължава да има репутацията на служба, която се справя ефективно с нови данни за потенциални нередности, измами и корупция. Информацията, получавана от службата, се увеличи от около 500 през 2002 г. до нов максимум от над 1000 през 2008 г.

В тазгодишния доклад се обяснява ролята на OLAF като надзорен орган за защита на средствата от ЕС, като за пример са дадени операции в България. Също така в него се описват иновационни методи за разкриване на измами.

Европейската служба за борба с измамите изготвя всяка година доклад относно независимите си оперативни действия през предишната година. Този доклад е различен от документа със заглавие „Доклад относно защитата на финансовите интереси на Общностите – борба срещу измамите“ на Европейската комисия, който ще бъде публикуван по-късно този месец.

Двата доклада могат да бъдат намерени на уебсайта на OLAF:
https://ec.europa.eu/comm/anti_fraud/reports/index_en.html
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5285 |08.07.2009 ЦИК обяви резултатите от парламентарния вот . 8| 4926 |27.05.2009 Чужди експерти да поемат борбата с корупцията в България . 16| 5672 |23.02.2009 Спец от немската криминална полиция ще помага за борбата с корупцията у нас . 1| 5905 |19.12.2008 ЕП засилва борбата срещу фалшивите продукти и пиратството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads