Реклама / Ads
62| 12655 |31.12.2013 НОВИНИ

ОЛАФ погва поредната „калинка” на Държавен фонд “Земеделие”

.
Снимка: "Флагман"
Нова политическа бомба ще избухне в краката на управляващите за ЧНГ и ще даде заряд на позамрелите протести, кълнат се врели и кипели в административните дела. Български служители на европарламента издадоха, че зам.-шефката на Фонд „Земеделие“ Виолета Александрова е влязла в полезрението на ОЛАФ заради тежък конфликт на интереси.

 

Въпреки че е държавен чиновник, тя незаконно е регистрирала консултантска фирма „М енд В Консултинг“ ООД за писане на европроекти, която само за 2013 г. е усвоила над 4 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие“, съобщава „Флагман”.

Европейската служба за борба с измамите вече подготвяла официална нота до премиера Пламен Орешарски и до главния прокурор Сотир Цацаров. В документа се отправяли остри питания как е възможно лице, отговарящо за разпределението на субсидиите в земеделието, да прибира тлъсти европейски пачки само няколко месеца преди да встъпи във висшата длъжност „Заместник изпълнителен директор на Фонд „Земеделие“. И това не е всичко.

 

Според същите източници, в ЕС били неприятно изненадани, че Александрова съжителства не с кой да е, а с прекия си началник – шефа на фонда Мирослав Николов, което поставяло под съмнение принципите на обективност при вземането на решения от страна на двамата. В подготовката на критичното писмо, европейският антикорупционен орган дори е цитирал чл. 2 на нашенския закон за конфликт на интереси където ясно е записано, че „Конфликт на интереси възниква когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба“.

Явно наистина във Фонд „Земеделие“ тълкуват нормативната уредба доста широко, защото на върха на структурата, натоварена да управлява парите на родния и европейски данъкоплатец, е кацнала поредната „калинка“ в лицето на зам.-изпълнителния директор Виолета Александрова. За разлика от предшественичката си Калина Илиева, тя е доста по-оправна, издадоха колегите й по бюро. Денем Александрова решава съдбите на родните земеделци и от благоволението й зависи кой ще получи субсидии и чий дългогодишен труд ще отиде по дяволите.

 

Междувременно новата Калинка върти частна фирма за писане на европроекти и само преди половин година е спечелила проект за ремонт на централната градска част на Пазарджик. Най-скандалното е, че Александрова плете машинации току под носа на земеделския министър Димитър Греков и на премиера Пламен Орешарски. Не е ясно кой е височайшият покровител на фаталната дама и дали той подозира колко „кадърен” специалист е настанил в една от най-критичните и отговорни структури на държавата.

 

Биографичните данни на страницата на ДФЗ показват Александрова като държавен служител, напредващ бавно и методично в служебната йерархия. Според официалните източници трудовата й кариера започва в Националния статистически институт през 2000 г. като експерт, отговарящ за координацията на проекти по програма ФАР. През 2006 г. постъпва в Министерство на регионалното развитие като началник на отдел в Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие”. В края на 2008 г. започва работа като началник отдел Сертифициращ орган по оперативна програма „Рибарство” в Държавен фонд „Земеделие”, а три години по-късно става зам. -директор на ИАРА, където сегашният й шеф Николов е бил главен секретар.

 

Официална справка в Търговския регистър, за която чудно защо медии и управляващи мълчат, пък я представя като просперираща бизнесдама, притежаваща 1/3 от „М енд В Консултинг“ ООД. Дружеството е специализирано в консултирането и изготвянето на проекти на фирми, кандидатстващи по европрограми. Там тя е съдружник с новия шеф на ДФЗ Мирослав Николов и неговата майка Райна Николова. Дружеството е регистрирано през ноември 2011 г. По това време шармантната блондинка беше зам.-шеф на Изпълнителната агенция по рибарство, а партньорът й Мирослав Николов – главен секретар на същата структура.

 

Дали Александрова и Николов са скрили тези иначе публични факти от министър Греков, или юристите на земеделското министерство тълкуват избирателно закона, можем само да гадаем. Колко и кои са клиентите на „М енд В Консултинг“, които са се облажили от европейски пари с професионалното съдействие на двама висши държавни чиновници, е въпрос от компетенциите на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси и на ОЛАФ, които вече се готвят за следпразнична командировка у нас.

 

Бърза справка в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България сочи, че само преди половин година, фирмата на Александрова е спечелила проект от Оперативна програма „Регионално развитие“ на стойност 4 666 770 лв. От тях 2 848 420 лв са преведени от ЕС. Проектът е за подобряване и реновиране на градската среда в община Пазарджик и е стартирал на 10.06.2013 г., когато двамата бизнес партньори са били на държавна хранилка във фонд „Земеделие“. Александрова е усвоила сладките евромилиони в консорциум с още 3 фирми – „Архонт“ ЕООД, „План Инвест Пловдив“ ЕООД и „Строймонтаж“ ЕООД. Интересно би било да се установи дали същите дружества, или свързани с тях лица, „случайно“ не са бенефициенти и по земеделските програми, менажирани от ДФЗ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7910 |03.12.2013 Синодът погва Троянския манастир заради гей скандала . 4| 5334 |28.11.2013 ЕК погва строежите на къмпинг „Корал" . 11| 6141 |25.11.2013 Прокуратура, МВР и ДАНС погват "гражданските патрули" . 31| 6166 |05.11.2013 ВМРО погва Хелзинкския комитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads