Реклама / Ads
19| 8383 |03.11.2020 НОВИНИ

OLAF проверява земеделския министър Танева за прикриване на залоупотреби с еврофондовете

.
Десислава Танева
Генерална дирекция за Селско стопанство и развитие на селските райони е в най-добра позиция за последващи действия по въпроса, както и да предприемат необходимите действия чрез провеждане на проверки и одити и чрез приемане на необходими коригиращи мерки. В това отношение ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ бе помолена да информира OLAF за резултатите от дейностите, които те ще изпълнят в това отношение.
 

Това се казва в писмото-отговор до ГД "БОЕЦ", които сигнализираха Европейската служба за борба с измамите с евросредства OLAF за скандалното изказване на министърът на земеделието Десислава Танева, съобщават от организация.

 

Припомняме, че в началото на юни "БОЕЦ" внесе сигнал до OLAF и европейските институции за прикриване на злоупотреби с еврофондовете от страна на министър Танева. Основа на сигнала им бе видео, публикувано от сайта Биволъ, от среща на Десислава Танева със зеленчукопроизводителите.

 

От публикуваният видеозапис ясно се чуват въпросите на Георги Василев – организационен секретар на асоциацията „Български пипер”, както и отговорите на министър Танева и нейните заместници. Въпросът на Василев касае размера на изплатените средства на декар площ и иска  допълнителна официална  информация с цифри и данни заради изнесена информация за получено финансиране в по-голям размер от очакваното и заложено в схемата за директни плащания. Във видеото ясно се вижда и чува, че Танева е смутена от въпроса. Тя му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления и добавя:

 

 „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързаната подкрепа. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!

 

На практика Танева казва на Василев и на всички участници в Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, че България е в тежки нарушения, които трябва да останат тайна и да бъдат укрити от европейските ни партньори, поясняват жалбоподателите от "БОЕЦ". Те допълват, че OLAF ги уведомяват, че образуваната от тях проверка се възлага на ГД „ЗРСР“, европейската служба за борба с измамите с евросредства изискват от дирекцията и информация за предприетите от тях действия, които трябва включват – одити, проверки и коригиращи мерки.

 

"За информация на българските граждани, словосъчетанието „приемане на необходимите коригиращи мерки“ означава връщане на пари.  Това няма да го чуете от министър Танева, нито от Онзи с Джипката, нито дори от онзи с Каскета! Според тях всичко е наред, „усвояването“ върви с пълна сила и Брюксел пасе трева.", заявяват още от ГД "БОЕЦ".

 

Ето и видеото с думите на министър Десислава Танева:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5040 |31.10.2020 Задържаха тунизиец в Добрич. Проверяват има ли общо с терористична групировка . 0| 4426 |27.10.2020 Откриха човешки останки край софийско село. Проверяват дали не е Янек Миланов . 3| 4212 |19.10.2020 Три институции проверяват замърсяване на река Провадийска край Каспичан . 3| 4717 |12.10.2020 КАТ с масирана акция на пътя. Проверява ТИР-ове и автобуси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads