Реклама / Ads
35| 7144 |08.06.2020 НОВИНИ

Скандалът в агроминистерството гори. Танева подозира политически игри

.
Десислава Танева Източник: БГНЕС
Цял ден се разиграва скандала с изказването на земеделския министър Десислава Танева, която заплаши представители на сектора, че ако се разбере за нарушенията, парите от Европа ще спрат. Тя бе категорична - изказването е манипулирано, а зад него стоят политически интереси, които вредят на ”добросъвестните производители”.
 

С пълна мощ гори скандалът с Министерството на земеделието. За оставка на Десислава Танева вече се чуха призиви от няколко места. Шефката на ведомството обаче бързо обясни, че става въпрос за извадено от контекста изказване.

 

"Схемата е - получаваш пари за нещо, което не си произвел, без да произвеждаш, само чертаеш и си получаваш паричките в джоба. Парите са примерно 35 млн. лв. Делиш 35 млн. лв. на декарите и получаваш колко се пада на декар. Ние мислехме, че трябва да вземем 129 лева на декар, пък взехме 198 лв.", заяви пред bTV Георги Василев, организационният секретар на Асоциация "Български пипер".

 

Той беше категоричен, че в министерството са наясно какво се случва и даже много хора във ведомството правят същото.

 

По време на същия брифинг директорът на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев заяви категорично, че близо ¼ от земеделците, поискали субсидия по схемата за обвързана подкрепа миналата година, не са получили парите си заради опити за измама.

 

Данните за миналата година още през февруари са изпратени на ЕК. От думите му стана ясен и мащабът на злоупотребите, констатирани през 2019 г. - от 20 120 бенефициента, на 4453 не е изплатен и лев, а 90 са дадени на компетентните органи, след като даже са представили фактури за продукция, която няма как да са произвели.

 

Танева освен всичко коментира, че атаката е провокирана от политически интереси и може да застраши получаването на обвързана подкрепа през следващия програмен период.

 

"Последната нужда, която имат добросъвестните производители, е да са разменна монета в политически битки и на лични интереси“, подчерта тя.

 

Припомняме, че на видео, разпространено от “Биволъ” министър Танева заяви следното:

 

“Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат – значи не трябва да получавате тази помощ!“

 

Заради думите и от гражданско сдружение “БОЕЦ” заявиха, че ще изпратят сигнал до ЕК и европейския прокурор Лаура Кьовеши - вторият подобен в рамките на седмица, след като от сдружението сезираха и институциите за комикса на Васил Божков.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6872 |20.05.2020 Дарина Сарелска: В САЩ скандалът на деня е, че на министър на Тръмп помолил един от НСО-то да разходи кучето му . 2| 4221 |06.08.2019 Калоян Паргов: Скандалът със строителството на ”Ларгото” се точи вече година, но решение няма . 17| 11296 |07.07.2019 Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия! . 2| 4608 |04.04.2019 Ангелкова: Скандалът е заради силните чувства на г-н Симеонов към мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads