Реклама / Ads
6| 2270 |20.10.2024 НОВИНИ

Олга Керелска: Може ли ВСС с изтекъл срок да провежда избор за главен прокурор?

.
Олга Керелска
Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС - тя се изразява в това, че в разпоредбата на параграф 23, алинея 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията се въведе временна забрана настоящият състав на ВСС да провеждаме този избор на т.нар. трима големи в съдебната система, като в момента не стои въпросът само за избор на председател на Върховен касационен съд (ВКС).
 

Това заяви в интервю пред БНР Олга Керелска, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), и една от тези, които гласуваха против откриването на двете процедури - за избор на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд (ВАС).


Според нея цитираната разпоредба не е изрично отменена с решението на Конституционния съд, който иначе отмени една значителна част промените в Конституцията:


"Считам, че този въпрос би следвало да се изясни, преди да се премине към откриване на такива процедури, подаване на кандидатури и провеждане на самия избор".

 

Керелска е категорична, че законова възможност да се спре процедурата за двата избора към настоящия момент няма.


Тя припомни, че мандатът на ВСС е изтекъл преди 2 години:

 

"И да бъда още по-ясна - ние навлязохме в третата си година след изтичане на редовния ни мандат. Въпросът е дали ние с този изтекъл мандат имаме правомощието да избираме главен прокурор и председател на ВАС. Тук мненията на юристите се разделят. ... Аз мисля, че този въпрос трябва да бъде изяснен от Конституционния съд".

 

По думите ѝ към датите за избор на главен прокурор и на председател на ВАС съставът на ВСС ще е от 20 човека, т.е. "нашият състав е силно непопълнен и би било добре да си отговорим и на този въпрос - дали няма значение това мнозинство от 17 гласа за председател на ВАС не е предвидено при състав на ВСС от 25 човека, аз мисля, че точно такава е идеята на законодателя и така е разписано в закона".

 

За част от важните решения на ВСС се осъществява натиск отвън, заяви Олга Керелска и припомни думи на бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, че важни решения на ВСС "се вземат на друго място" - "в две или три сгради, които не съвпадат със сградата на ВСС".

 

"Някои действия на ВСС действително дават основания за съмнения в тази посока", добави тя и коментира: "Аз не съм оптимист, че съдебната система сама би могла да реши своите проблеми, защото не мисля, че проблемите тя сама си ги е създала и си ги самовъзпроизвежда. Това са неща, които идват отвън. ...

 

Опасна е невидимата намеса, която руши системата и създава проблемите в нея. Порочната намеса в работата на съдебната власт е скритата намеса. Не е опасно министърът на правосъдието да направи предложение за главен прокурор и председател на ВАС, защото така е по закон и не мисля, че изобщо това е намеса в независимостта на съдебна власт.


"Не, благодаря": правосъдната министърка не иска да е главен прокурор

 

Опасни са скритите влияния, подмолни течения и въздействия, които се упражняват и върху органите на управление на съдебната власт, и върху конкретни съдии при решаването на едно дело".

 

Според нея с политическа воля може да се преустанови намесата в дейността на ВСС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6354 |20.10.2024 Честито! От утре пускат парното в София . 7| 2331 |20.10.2024 Любомир Дацов: Натрупването на неправилни икономически решения ни връща във времето на Виденов . 14| 19215 |20.10.2024 Експертът Мариана Кокушева: Вносният пухкав хляб от Германия е пълен с консерванти . 6| 2267 |20.10.2024 Кабинетът "Главчев" увеличи чиновниците в Министерския съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads