Реклама / Ads
2| 3048 |10.06.2021 НОВИНИ

Омбудсманът: Има проблем със сертификатите на над 100 000 българи

.
Диана Ковачева Източник: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID-19, но не могат да получат Цифрови COVID сертификати на ЕС, информираха от пресслужбата на омбудсмана.
 

Хилядите български граждани не могат да получат сертификaти, защото при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест. Те са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат.

 

Сертификат може да бъде получен, само ако болестта е установена с положителен PCR тест според новия регламент.

 

„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична е омбудсманът.

 

Ковачева настоява министър Кацаров да постави на европейско ниво проблема на хората, които са преболедували Ковид - 19, но не могат да получат цифрови Ковид сертификати на ЕС.  Други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата, не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификати. Не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

 

Същевременно доц. Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 13460 |10.06.2021 Филип Попов: Години наред говорихме за проблемите, които САЩ сега сочи, но не бяхме чути . 2| 3597 |09.06.2021 Биляна Петрова: СРС-та в България - още 3 проблема, за които никой не говори, но ще ни струват милиони . 5| 3304 |08.06.2021 Премиерът Янев бистри проблема с машините с шефа на “Сиела Норма” . 0| 3068 |03.06.2021 Няма проблем с изплащането на заплатите в армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads