Реклама / Ads
2| 3158 |26.01.2021 НОВИНИ

Онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие

.
Диана Ковачева Източник: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева организира днес онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие. Изготвеният от Министерството на правосъдието законопроект е публикуван за обществено обсъждане като предстои да бъде внесен в Министерския съвет.
 

В дискусията ще участва и ресорният министър Десислава Ахладова, както и експерти от редица институции, членове на парламентарната комисията по правни въпроси, неправителствени организации, психолози, съдии, прокурори.

 

В България не се води официална статистика на жертвите, но по данни на неправителствени организации - от 30 процента до почти два пъти са се увеличили обажданията на горещите телефонни линии за помощ на пострадали от домашно насилие.

 

 

Матурите след 4 и 10 клас трябва да отпаднат. От една страна събирането на учениците носи здравен риск, а от друга страна обучението онлайн е показало своите дефицити, Ковачева.

 

Тя съобщи, че петицията на родители за отмяната на въпросните матури вече е подписана от над 14 хил. човека, а учениците също са взели отношение и са поискали от министъра на образованието изпитите да отпаднат.


Матурите след 4 и 10 клас не са необходими на учениците, те по-скоро са за учителите и училищата, коментира Ковачева. Тя обаче съобщи, че е получила жалби за това, че резултатите от тях се използват от някои училища да преразпределят децата в паралелки за отличници и за такива с лош успех. Според омбудсмана това е недопустимо и неправомерно.

 

Диана Ковачева застана на позицията, че след като матурите след 4 и 10 клас нямат пряко отношение към продължаването на образованието, те могат да се провеждат анонимно. Това предложение е дадено от родител и според омбудсмана е разумно и заслужава да се обсъди. Ковачева коментира също, че матурите след 7 и 11 клас също са проблемни, но те не могат да се отменят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3166 |12.01.2021 Онлайн обучението на 5-12 клас остава до 31 януари . 19| 3334 |11.01.2021 ДБ предложи помени в Изборния кодекс за да може броенето на бюлетини да е онлайн . 11| 3615 |11.12.2020 ДПС избира онлайн свой председател. Карадайъ е фаворит . 3| 3437 |10.12.2020 КС допусна за разглеждане жалбата на БСП за онлайн участие в заседанията на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads