Реклама / Ads
0| 17479 |09.07.2024 НОВИНИ

ООН: Голяма вероятност детската болница в Киев да е претърпяла пряко попадение от руска ракета

.
Източник: БГНЕС
"Анализът на видеоматериалите и оценката, направена на мястото на инцидента, показват голяма вероятност детската болница да е претърпяла пряко попадение, а не да е получила щети вследствие на прихваната оръжейна система.
 

Организацията на обединените нации заяви, че има "голяма вероятност" детската болница в Киев да е претърпяла "пряко попадение" от ракета, "изстреляна от Руската федерация".

 

Даниел Бел, ръководител на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна, заяви, че е необходимо по-задълбочено разследване, но видеоматериалът "показва, че оръжието е попаднало директно в болницата", заяви тя пред репортери в Женева.

 

Русия атакува градове в Украйна с ракети, при което загинаха повече от три дузини души, а детската болница "Охматдит" в Киев бе разрушена, което предизвика международно недоволство.





Десетки доброволци, сред които служители на болницата и спасители, ровеха из отломките на болницата в отчаяно търсене на оцелели след дневната бомбардировка, видяха журналисти на АФП на мястото на събитието.

 

Русия отрече да е отговорна за удара по болницата, твърдейки, че обширните щети от ракетите в Киев са причинени от украинските системи за противовъздушна отбрана.

 

Но Бел заяви пред репортери в Женева, че видеозаписът "показва, че оръжието е попаднало директно в болницата".

 

Педиатричната болница "Охматдит" е специализирано детско заведение, в което семейства от цялата страна водят децата си за лечение на сериозни заболявания, като рак и бъбречни заболявания, каза тя, говорейки чрез видеовръзка от Киев.





"Анализът на видеоматериалите и оценката, направена на мястото на инцидента, показват голяма вероятност детската болница да е претърпяла пряко попадение, а не да е получила щети вследствие на прихваната оръжейна система.

 

"Това трябва да бъде разследвано", каза Бел, която заяви, че нейният екип и военни експерти са наблюдавали щетите в болницата и са разговаряли с персонала, родителите на пациентите и местните жители.

 

Тя заяви, че по време на нападението в болницата са се намирали 670 деца-пациенти и повече от хиляда души медицински персонал.

 

Бел заяви, че Русия вероятно е изстреляла от самолет крилата ракета "въздух-земя" Х-101, въоръжена с няколкостотин килограма експлозиви.

 

"Факторите, които сочат, че става въпрос за пряко попадение, се основават на видеоматериал, който показва техническата спецификация на вида на използваното оръжие; той показва, че оръжието директно удря болницата, а не е прихванато във въздуха", каза Бел. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 15282 |09.07.2024 Към патриарх Даниил, Радев и Нешка Робева: Каква е разликата между избиването на деца в Киев и ятагана на Ахмед ага в Батак? . 2| 2260 |09.07.2024 Доц. Иво Инджов: Вероятността за нови избори вече е 75% . 6| 2402 |09.07.2024 Преди полуфинала тази вечер: Стоичков се срещна със звездите на Франция и Испания . 3| 2300 |09.07.2024 Проф. Тодор Тагарев: Българската позиция за срещата на върха на НАТО е издържана и добре обмислена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads