Реклама / Ads
1| 2753 |28.04.2023 НОВИНИ

ООН предупреждава за нарастващата безнаказаност в Судан: Много сме разтревожени от бягствата от затворите

.
Източник: БГНЕС
Организацията на обединените нации е обезпокоена от избягалите затворници на фона на насилието, което бушува в Судан, тъй като поради задълбочаващата се безнаказаност са забелязани избягали военнопрестъпници.
 

ООН също така предупреди за възобновяване на етническите сблъсъци в западния регион на Дарфур, при които за броени дни загинаха близо 100 души.

 

"Много, много сме разтревожени от бягствата от затворите", заяви пред репортери в Женева говорителката на Службата на ООН по правата на човека Равина Шамдасани.

Тя заяви, че ООН се опасява от по-нататъшно и ескалиращо насилие в обстановката на всеобщо беззаконие.

 

Това се дължи на многобройните бягства от затворите, включително от строго охранявани затвори, в които се държат заподозрени военнопрестъпници, откакто насилието избухна в цял Судан преди две седмици.

 

Шамдасани заяви, че ООН е обезпокоена от безнаказаността, перфектното доказателство за която са бягствата от затворите и която е в основата на много от случващите се събития.

 

Тя добавя, че очевидната безнаказаност за сериозни нарушения окуражава извършителите.

 

Най-малко 512 души са убити, а 4 193 са ранени по време на двуседмичните боеве между суданската армия, ръководена от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и паравоенните РСФ, командвани от неговия заместник, превърнал се в съперник, Мохамед Хамдан Дагло.

 

Точната цифра на жертвите не е определена от ООН, въпреки че според Шамдасани броят им вероятно е силно занижен.

 

"Положението с правата на човека продължава драматично да се влошава", каза тя.

Стотици хиляди хора са били разселени от домовете си, а десетки хиляди са избягали в съседни държави, съобщи АФП.

 

Шамдасани предупреждава, че броят на хората, попаднали в капана на жилищните райони, където се водят боеве, е хиляди.

 

"Хората също така продължават да бъдат принуждавани да напускат домовете си от РСО и да страдат от грабежи, изнудване, остър недостиг на храна, вода, електричество, гориво, ограничен достъп до здравеопазване, ограничени комуникации и ограничени парични средства поради затварянето на банките", каза тя.

 

Тя допълни, че в Ел Женейна, Западен Дарфур, се съобщава за смъртоносни етнически сблъсъци, при които от 24 април насам са загинали около 96 души. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2749 |25.04.2023 Гутериш предупреждава: Напрежението между големите сили е на "исторически връх" . 7| 3367 |18.04.2023 Г-7 предупреждава: Страните, които помагат на Русия, ще бъдат ”изправени пред сериозни последствия“ . 0| 2808 |15.04.2023 От ”Ние, потребителите” предупреждават да се внимава с великденски промоции . 0| 2637 |14.04.2023 ПСС предупреждава за опасност от лавини в планините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads