Реклама / Ads
2| 2959 |11.01.2023 НОВИНИ

ООН: Строгият граничен контрол в САЩ нарушава човешките права

.
Източник: БГНЕС
Белият дом заяви, че се надява по-строгите мерки да спрат рекордния брой мигранти. Новият план на САЩ за налагане на граничен контрол рискува да подкопае основните принципи на международните права на човека и тези на бежанците, предупреждава ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.
 

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че правото да се търси убежище е фундаментално, без значение от произхода, имиграционния статут или начина, по който е пристигнал на международната граница.

 
Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви план за разширяване на спорното правило, наречено "дял 42", което ще направи възможно незабавното връщане на повече хора, които се появяват на границата без разрешение. Планът позволява бързото експулсиране в Мексико на около 30 000 венецуелци, хаитяни, кубинци и никарагуанци всеки месец.

 

Фолкер Тюрк предупреди, че тези мерки изглежда са в противоречие със забраната за колективно експулсиране и принципа на забрана за връщане. Международният принцип за забрана на връщането гарантира, че никой не трябва да бъде транспортиран в страна, в която ще бъде подложен на изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение, или ще изтърпи нецелесъобразно наказание.

 

Службата на ООН по правата на човека изтъкна, че още преди разширяването "дял 42" вече е бил използван от имиграционните служители на САЩ около 2.5 милиона пъти на южната граница за експулсиране на хора в Мексико или в родната им страна без индивидуална оценка на всички техни нужди от закрила“. Белият дом заяви, че се надява по-строгите мерки да спрат рекордния брой мигранти и лица, търсещи убежище, които пристигат след епични, често опасни пътувания, организирани от трафиканти на хора.

 

За да се опита да успокои критиците от левицата, Байдън заяви, че всеки месец в Съединените щати ще бъдат допускани до 30 000 отговарящи на условията мигранти от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела. Те трябва да подадат молба в родните си страни, да имат спонсор от САЩ и да преминат през проверка на миналото.

 

Ръководителят на ООН по правата на човека заяви, че приветства "мерките за създаване и разширяване на безопасни и редовни пътища". Но той добави, че "тези инициативи не трябва да бъдат за сметка на основните права на човека, включително правото да се търси убежище и правото на индивидуална оценка на нуждите от закрила.“

 

Тюрк също така изрази загриженост, че тези, които най-много се нуждаят от убежище, и тези, които са в уязвимо положение, е малко вероятно да отговорят на ограничителните изисквания за убежище, включително да имат финансов спонсор в Съединените щати. Той повтори призива си за зачитане и защита на правата на бежанците и мигрантите по международните граници. Тюрк посочи, че се говори много за миграционни кризи, но в действителност често именно мигриращите са тези, които са в истинска криза. Според него: Тюрк. "Вместо да ги очерняме и да ги лишаваме от отдавна признати права, трябва да се стремим да управляваме миграцията хуманно и безопасно при пълно зачитане на човешките права на всеки човек", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2895 |11.01.2023 Гешев е против промените в Закона за контрол върху наркотиците . 5| 2980 |11.01.2023 Украйна отрече град Соледар да е минал под руски контрол . 5| 2965 |11.01.2023 Депутат: 12 000 души остават без работа при ограничен капацитет на въглищните централи . 1| 3337 |10.01.2023 Войната в Украйна: Русия контролира по-голямата част от разрушения град Соледар, твърди Обединеното кралство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads